Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

16 май 2024, 12:28 часа
Реклама

Приложения за наблюдение на женското здраве излагат жените на риск, като ги „принуждават“ да разкриват силно чувствителни данни, след което приложенията ги обработват лошо, според ново изследване, цитирано от BBC.

Проучването изследва политиките за поверителност и безопасност на данните на 20 от най-популярните от този вид приложения, които обикновено се използват, за да помогнат на жените да заченат. То установи множество лоши практики за управление на данни, включително някои приложения, които нямат функция за изтриване, дори за много лична информация, като менструални цикли и спонтанни аборти.

Приложенията се използват от стотици милиони хора. BBC се е свързва с редица доставчици на приложения, като никой не е отговорил на искане за коментар.

Още: Поредната в Европа: Дават безплатни продукти за менструация в Каталуния

„Въпреки че приложенията за женско здраве са жизненоважни за управлението на женското здраве в световен мащаб, ползите от тях в момента се подкопават от проблеми с неприкосновеността на личния живот и безопасността“, казва водещият автор на изследването, д-р Руба Абу-Салма от Кралския колеж в Лондон, пред BBC. „Лошото управление или изтичането на данни за репродуктивното здраве може да доведе до тежки последици, като изнудването, дискриминацията и насилието са сред най-лошите“, добавя тя.

Чувствителният въпрос с абортите

Изследването, проведено съвместно от King's и University College London, разглежда най-популярните приложения в САЩ и Обединеното кралство, изтеглени от Google Play. Въпросът с данните за репродуктивното здраве е особено чувствителен в САЩ след решението на Върховния съд да отмени конституционното право на аборт.

Някои експерти по поверителността са загрижени, че данните от приложенията за проследяване на менструалния цикъл могат да бъдат използвани за преследване на всеки, който иска да прекрати бременност. Интимните данни, съхранявани от приложенията за проследяване на здравето, могат да показват подробности за сексуалната активност, контрацепцията и кога спират и започват менструациите - като някои също искат информация за аборти или спонтанни аборти. Изследването заключава, че „в много случаи“ данните на жените могат да бъдат обект на достъп от органите за сигурност.

Фокусираните върху жените приложения от подобен тип процъфтяват през последните години. 35% от изследваните приложения твърдят, че не споделят лични данни с трети страни, но противоречат на това в своите политики за поверителност. Установено е, че само едно приложение полага усилия да предпази потребителите от правни заплахи. 

Още: Менструална чашка - какви са нейните предимства в сравнение с тампоните и дамските превръзки ?

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес