Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приготвяне и съхраняване на зимнината по най-лесния начин за най-дълго време!

25 ноември 2021, 13:35 часа

Зареждането на фризера със зимнина определено не изисква толкова усилия, колкото играта по правенето на буркани и правенето на туршии. Ползването на зимнина от фризера пестите енергия, време и усилия, а резултатът е същия. 

Задължително запалете свещ в буркана преди да затворите зимнината

Бланширането

Първо задължително трябва да ги бланширате, за да не се активират вещества и ензими, които да развалят храната по-късно. Измийте, почистете от загнило и наранено, подсушете ги и ги нарежете, а след това ги сложете за момент с вряща вода.

Зимнина във фризера

Когато ги извадите, ги охладете веднага, за да ги запазите хрупкави. 

Плодовете обаче не се нуждаят от бланширане. За тях само трябва да ги измиете и почистите, а после да ги наредите в съд, който сте избрали и да ги пъхнете във фризера, а когато са готови замръзнали, ги прехвърлете в найлонов плик.

Опаковането

Опаковането е важна част и има значение в какво ги слагате, защото от това зависи и издръжливостта им. Всяка кутия или торбичка, която ползвате, не трябва да пропуска въздух и е добре да сложите етикети върху всеки плик или кутия, за да не забравите кое с какво е пълно. 

За целта има подходящи торбички за фризер, като те също имат и специално предвидено място за надписване. 

Запомнете, че веднъж размразени, не трябва да връщате обратно пликове с храна. 

Има и такива, които не стават за съхранение във фризера, като например краставици, марули, репички и т.н. Това е защото след размразяването ще се превърнат в каша, а доматите например направо ще променят вкуса си.

Не забравяйте да направите това с бурканите, преди да ги напълните със зимнина

Във фризера можете да държите и много други смеси - тесто, микс от подправки и т.н.

А когато ползвате замразените зеленчуци, можете да не ги размразявате предварително. 

Вашата зимнина може да издържи във фризера между 8 и 12 месеца, като на всичкото отгоре ще успее и да съхрани по-голямата част от хранителните си вещества. 

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес