Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причините, поради, които се чувстваме постоянно уморени

07 октомври 2021, 13:23 часа

Лягаме си рано и въпреки това не спим достатъчно. Хроничната сънливост, липсата на сили и усещането за постоянна умора през деня е проблем, с който много хора трудно се справят. Търсим причините за това състояние на нещата в преумора или временно неразположение, но може да има повече причини.

Реклама

Какви са причините на постоянна умора?

Когато сме изтощени, не можем да се справим с ежедневните предизвикателства. Психически сме по-малко устойчиви на различни стресови ситуации, което допълнително влошава усещането за умора и липса на сили. Често се оплакваме от хронично главоболие и мускулни болки, включително болки във врата и дори гръбначния стълб. Проблемите с храносмилателната система също са популярен симптом, който се проявява под формата на хронична коремна болка и диария. Хронично уморените хора обикновено страдат от безсъние. Поради тази причина ние сме сънливи, апатични и неспособни да работим през деня. Не са редки случаите, когато хроничната умора причинява проблеми с кожата, косопад и наддаване на тегло. При жените ефектът от умората може да бъде нарушение на цикъла и проблеми със забременяването.

- Спим твърде малко  - липсата на сън е най-често посочваната причина за умора. Твърде малкото време за сън през нощта води до недостатъчен сън и постоянно прозяване през целия ден. За да спите ефективно, е добре да се погрижите за правилната хигиена на съня. Също така си струва да проверите дали не страдаме от сънна апнея.

- Стресираме се твърде много  - хроничният стрес има пагубен ефект върху нашето благосъстояние и здраве. Той причинява проблеми със заспиването, причинява различни видове болка, прави ни по-раздразнителни и нервни. Нищо чудно, че сме просто изтощени в резултат на стрес. Единственият изход от тази ситуация е да се намалят стресовите ситуации. Известно е обаче, че това е много трудна задача.

- Липсват ни витамини и микроелементи  - лошо балансираното хранене може да доведе до хронична умора. Адекватното снабдяване с въглехидрати, мазнини и протеини трябва да осигури правилната доза енергия, необходима за ежедневната работа. Често обаче ядем твърде много наситени мазнини и прости въглехидрати, което оказва огромно влияние върху нашето благосъстояние. Говорейки за диета, трябва да споменем и витамини и минерали. 

- Дехидратирани сме  - дори леко обезводняване може да допринесе за усещането за умора. Затова трябва съвестно да хидратирате тялото си през целия ден, особено през лятото. През деня трябва да пием около 2-2,5 литра течности. Това може да бъде минерална вода, билкови чайове или пресни плодови сокове. По-скоро нека избягваме силно кафе и чай.

- Не спортуваме  - докато физическата активност неизбежно води до физическа умора, тя също помага да се справите със стреса, който ви отпуска и подобрява настроението ви. Също така помага да се поддържа здравословно тегло и добро състояние, което допринася за ефективен сън. Затова си струва да спортувате няколко пъти седмично. Можем да избираме от редица интересни дейности, като бягане, колоездене, плуване, ролери и др.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес