Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причини да започнете да ядете броколи редовно

30 юни 2021, 17:45 часа

Една от най-здравословните храни, които трябва да включите във вашата диета, са броколите. Какви свойства притежава това растение и какво ще се случи с тялото, ако го ядете редовно?

Реклама

Броколите са пълни с витамини и минерали. Те съдържат рекордно количество витамин К, което помага за пълноценното усвояване на витамин D. Броколите съдържат и витамини от група В, витамин С, А, Е, бета-каротин. Освен това то съдържа минерали (манган, желязо, мед, фосфор, калций, магнезий) и антиоксиданти. Те предпазват клетките на тялото от разрушаване и дори имат противоракови ефекти. Редовната консумация на броколи ще помогне да се предпазят жените от рак на маточната шийка и гърдата, а мъжете от рак на простатата.

Брокулите помага за укрепване на кръвоносните съдове с витамини С и К, понижаване на кръвното налягане с магнезий и насищане на кръвта с кислород. Също така премахва излишния холестерол от черния дроб благодарение на влакнести влакна, нормализира храносмилането и ускорява процеса на отстраняване на метаболитните продукти.

Калцият в него укрепва костната тъкан, подобрява състоянието на косата и ноктите;

Витамините от група В укрепват нервната система и помагат в борбата с безсънието;

Витамин С укрепва имунната система и предпазва от вируси (covid);

Фолиевата киселина е основният приятел на женското тяло и спомага за подобряване на функционирането на репродуктивната система;

Хлорофилът помага за елиминирането на свободните радикали от тялото;

Сулфорофанът, като антиоксидант, предотвратява развитието на рак и дори се бори срещу вече съществуващи ракови клетки.

Ако искате да отслабнете

Определено няма да получите твърде много - калорийното съдържание на броколи е само около 30 kcal на 100 грама! Огромно количество витамини, минерали и микроелементи активират метаболизма, като по този начин помагат на тялото да изгаря мазнините. А протеинът в него перфектно насища тялото след тренировка за убийствен корем.

Детоксикация

Растителните пигменти глюкорафанин, глюконастурцин и глюкобрасцин участват във всички етапи от процеса на детоксикация на организма, от неутрализиране на токсините до тяхното елиминиране. Проучване, установи, че кълновете броколи са най-полезни в това отношение.

Ефекти върху зрението

Вероятно знаете, че морковите са полезни за зрението поради съдържанието на лутеин. Лутеинът е антиоксидант, който има положителен ефект върху здравето на очите. Един от най-добрите източници на лутеин са броколите. "

Друг антиоксидант, открит в броколите, зеаксантин, има свойства, подобни на лутеина. Както лутеинът, така и зеаксантинът предпазват от развитието на макулна дегенерация, нелечимо заболяване, което засяга централното зрение, и катаракта, помътняване на лещата.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес