Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

През коя година Охрид става столица на България?

21 ноември 2022, 14:44 часа

Заедно с Плиска и Преслав Охрид е сред старите и по-полулярни столици на България. Днес историческият и живописен град, признат за един от най-красивите на Балканите, разположен на бреговете на Охридското езеро, е извън пределите на страната ни, но по време на Второто българско царство, той е бил столица на България. Годините, през които е бил престолен град, са оставили своите следи в Охрид и днес също могат да бъдат видени както впечатляващи архитектурни решения, останали от миналото, така и множество паметници на културата, създаващи неподправена атмосфера и разказващи истории. Сред тези истории е онази, която е свързана с времето, през което Охрид е българска столица. Знаете ли през коя година Охрид става столица на България и колко време той е градът на владетеля ни?

През коя година Охрид става столица на България?

Охрид е не само стара столица на България, четвъртата столица на Първото българско царство, но и книжовен и културен център. Възникнал на важен път по време на Античността, благодарение на което се отличава с ключово местоположение, Охрид е имал всички предпоставки да се развива и процъфтява. Там учениците на светите братя Кирил и Методий развиват дейността си, което допринася за превръщането на града в средище на духовност и култура.

Знаете ли колко на брой са всички столици на България?

Важен въпрос е не само през коя година Охрид става столица на България, но и докога е престолен град. Цар Самуил е владетелят, който избира и издига Охрид като своя столица след Преспа през 996 година, а няколко години по-рано – през 980-та – Охрид вече е известен като седалището на Българската патриаршия. Цар Самуил дава и името на града според легендата, която разказва, че българският владетел възкликва „Ох, рид“, виждайки красотата на мястото и от там градът получава името си. Реално обаче срещаме името Охрид за първи път в хрониките на Четвъртия Константинополски събор около век по-рано и се счита, че произходът на името е свързан със славянската форма на старогръцкото Лихнина от Хрид (рид) – град на рида.

Столица на Първата българска държава Охрид е до 1018 година, когато е сложен край на Първото българско царство с падането му под византийска власт, с което и Охрид престава да бъде столица на България.

Била ли е Силистра столица на България?

Охрид днес

Днес Охрид е разположен извън България – в югозападната част на Северна Македония. Той е осмият по големина град в Македония, важен туристически център, посещаван от жадни за неподправена красота, история и култура хора от целия свят. В Плиска и Преслав не са така добре съхранени културата и историята ни, архитектурата и миналото, както е в Охрид – там следите от Първата българска държава са ярки и отлично запазени и до днес. Като религиозно и културно средище в миналото днес Охрид пази редица паметници на културата, важни и впечатляващи сгради от историята на България, както и храмове, съградени в онези далечни години. Това заедно с живописното местоположение на Охрид – на вълшебното едноименно езеро – прави града предпочитан за туризъм – културен, религиозен, за отдих и почивка.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес