Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предмети, които създават страшен хаос у дома

05 април 2023, 12:22 часа

Има предмети, които, присъствайки у дома ви, създават визуално бъркотия (която не винаги изглежда да има „творчески характер“!) Ето защо, или трябва да им намерите подходящо място, или незабавно да се отървете от явно излишните предмети. Това е начинът да промените коренно вида на жилището си, което ще изглежда добре подредено и чисто, така че ще ви е приятно и да работите в него, и да домакинствате, и да се забавлявате в приятелска среда.

Макар и да изглежда строго индивидуално – според менталната нагласа и възпитанието на собственика – има предмети, които с голяма вероятност ще създават впечатление за хаос у дома ви. Ето кои са те.

1/ Сувенирни колекции

Обикаляйки по интересни туристически обекти, човек винаги се старае да купи дори непретенциозни сувенири от местата, които посещава. Впоследствие, тези тематични „дрънкулки“, след като са били показани на близки и приятели, се оказват често пъти безразборно съхранявани., разпръснати по секции, метални повърхности (които са на магнитна основа) и други места, където явно не им е мястото, тъй като са извън интериора и създават визуално усещане за бъркотия. При това положение е препоръчително, за спомен да закупите характерни за посетеното място картини, които да подредите по подходящ начин в жилището си.

2/ Неприбрани или/и мръсни домакински съдове, прибори, или/и принадлежности, свързани с приготвянето на храната или/и напитките

Дори и да сте много уморени, измивайте колкото е възможно по-скоро използваните чинии и прибори, с което бързо ще въведете желания ред не само в кухнята, но и в цялото жилище. Несъмнено, дори и малък брой чинии или/и прибори, изоставени неизмити в мивката, създава впечатление за немарливост от страна на домакинята, а ако има натрупани и неизмити готварски съдове отпреди ден или два, то усещането е, че кухнята се превръща в бардак!

Психология на хаоса: 3 типа хора, в чиито домове винаги цари хаос

3/ Сгъваема сушилня за дрехи

Ако не искате жилището ви да изглежда някак си „разбъркано“, то, ако имате сгъваема сушилня, дръжте я по възможност в кухнята или сервизното помещение и, по принцип, не дръжте сушилнята излишно разгъната с вече изсъхнало пране, а я прибирайте веднага! Действително, висящото на сушилнята в стаите бельо, чорапи и т.нат. в никакъв случай не е естетично, а създава впечатление за разхвърляност!

4/ Неподредена баня

Може основателно да се приеме, че банята е своеобразно огледало за самочувствието на обитателите. Повече от желателно е всичките разнообразни интериори (кутийки, шишенца и други) да са подредени на удобни за ползване места, но, което е особено важно, ваната/душовото пространство и мивката да се поддържат изрядно чисти, а помещението да ухае приятно, което ще означава, че собствениците отделят специално внимание да поддържат тялото си чисто, което е необходимо условие при водене на здравословен начин на живот. Ако това не е спазено, то означава, че обитателите са хора с ниско самочувствие, без желание да изпъкнат всред околните.

5 неща в интериора, които създават хаос в дома ви

5/ Кутии или/и кашони от покупки на техника

Ако по стаите, балконите, терасата има значително количество разхвърлено изоставени картонени кутии и кашони от закупени прибори или друга техника, то ще се получи хаос, едва ли обясним, с неизтекъл гаранционен срок. Затова ги изхвърлете незабавно!

6/ Детски играчки

Голямото количество детски играчки носи винаги риска, те да бъдат разхвърлени на всевъзможни места в жилището. Родителите трябва да приучат децата си от малки да прибират играчките си на строго определено място, иначе в жилището винаги ще цари безпорядък. А вече поотрасналите деца трябва да се лишат от присъствието на ненужните, вече безинтересни за тях играчки, подарявайки ги на по-малки малчугани.

7/ Обувки в коридора

Повече от дразнещо е, особено за гостите, да видят във входното антре неподредени или/и неизчистени обувки, сандали, чехли – това неизбежно натоварва пространството и то особено силно, ако антрето е с малки размери. Добре е, неизползващите се често обувки да бъдат прибирани в шкаф, разбира се след като са били почистени.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес