Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди да сготвите пилето направете това, за да премахнете химията от него

16 април 2024, 09:30 часа
Реклама

Химия в пилето - въпросът за съдържанието на антибиотици и други вредни компоненти особено в птичето месо, буди сериозна загриженост сред потребителите. Но опитните домакини разчитат на някои домашни методи за премахване на антибиотиците от пилешкото месо. Те включват мариноване в кисела течност, измиване на месото със специален разтвор и използване на пара.

Трикове за премахване на химията от пилето

Един от начините за намаляване на нивата на антибиотици в домашните птици е мариноването им в кисел продукт като лимонов сок или ябълков оцет. Киселината помага за разграждането и премахването на остатъците от антибиотик от повърхността на месото.

Уникални 2 рецепти с остатъци от печено пиле - само за пресметливи домакини

Измиването на месото в различни разтвори също може да помогне за намаляване на количеството антибиотици. Например, можете да използвате смес от вода и сол или оцет, за да изплакнете месото преди готвене. Ако нямате много време, определено трябва да изплакнете пилето поне под течаща вода.

Парата ефективно унищожава различни вещества, които могат да се натрупат на повърхността на месото. 

В случая е важно да не се хигиенната подготовка в кухнята. Старателното измиване на ръцете, инструментите и повърхностите преди приготвяне на храна ще помогне за намаляване на риска от прехвърляне на вредни вещества в храната. В случая е необходимо да се обърне специално внимание на дъската за рязане, тъй като по нейната повърхност могат да се натрупат различни микроби и бактерии, които могат да причинят огромни щети.

Други тънкости при приготвянето на пиле

Тънкостите на мариноването - маринатата придава сочност на пилешкото и други меса. Но често течността и подправките остават на повърхността и не достигат до вътрешността.

Ето защо, преди да мариновате пилето, струва си да направите няколко дупки в него, така че соковете да наситят по-добре продукта.

Тайната на хрупкавата коричка - златистата коричка придава апетитен вид на ястието от птиче месо. Подсушете пилето с хартиена кърпа преди готвене.

Често за готвене се използва месо, което е извадено от фризера преди 5 минути. В случая процесът на топлинна обработка протича неравномерно, температурата вътре е по-ниска от външната.

Ето какво да сложим в пилешката яхния, за да се получи като на баба

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес