Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

01 май 2024, 15:23 часа
Реклама

Вейповете са популярни сред младите хора. Те прибягват към тях като заместител на цигарите все по-често. Ново проучване, основаващо се на предишни доказателства, установи, че сред тийнейджърите честото пушене може да увеличи риска от излагане на олово и уран - потенциално увреждащо развитието на мозъка и органите, съобщава CNN.

„Това проучване анализира национално представителна извадка от употребата на електронни цигари от юноши в САЩ, за да провери дали нивата на метали в урината (т.е. кадмий, олово и уран) се различават според честотата на пушене на вейп и видовете аромати“, казва д-р Хонгинг Дейзи Дай, автор на проучването, публикувано в списание Tobacco Control.

*Цялото проучване може да прочетете: тук

Още: След пушене на вейп: Непълнолетен е приет в болница

Нива на олово в урината

Вейпингът леко е намалял сред тийнейджърите. Към декември 2023 г. само 23 продукта за електронни цигари с аромат на тютюн са разрешени от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ за продажба в Съединените щати. Дай и съавторите на изследването откриват, че тийнейджърите, които вейпват интервално, за 6 до 19 дни общо през последните 30 дни, нивата на олово в урина са по-високи с 40% в сравнение с тези, които вейпват рядко, 1 до 5 дни през последния месец. За онези, които вейпват често, 20 дни или повече, нивата са по-високи с 30%. Потребителите на електронни цигари, които предпочитат сладки вкусове, имат по-високи нива на уран в урината си от тези, които предпочитат ментол или мента, казва Дай, професор в отдела по биостатистика в Медицинския център на Университета на Небраска. Близо 90% от младежите, които употребяват електронни цигари, използват ароматизирани електронни цигари, според Националното проучване на пушенето на младежи.

„Нито една форма на консумация на тютюн не е безопасна за младите хора“, казва Дай. „Родителите трябва да са наясно с вредата от употребата на електронни цигари и да съветват децата си да спрат да пушат”. Резултатите от изследването се базират на отговорите и биологичните проби от 200 тийнейджъра, участвали в проучването на тютюневата и здравната ситуация, Младежко изследване, проведено от декември 2018 г. до ноември 2019 г.

Снимка: iStock

Още: Лондон забранява електронните цигари за еднократна употреба

Важни странични източници на уран не са контролирани по време на анализа

Тези констатации също трябва да се разглеждат в контекст, казва д-р Лайън Шахаб, професор по здравна психология в University College London и съдиректор на групата за изследване на тютюна и алкохола на UCL, в съобщение за новини. „Уранът конкретно има много различни важни източници (включително храна, вода, свързани с географско местоположение), които не са били контролирани в този анализ. Освен това предишната работа не е открила разлики в изложението на уран между неупотребяващите и потребителите на електронни цигари, нито е открила уран в аерозол за електронни цигари, което предполага, че това откритие може да се обясни и с други фактори. Олово обаче е открито в аерозол за електронни цигари в предишни изследвания, добавя Шахаб. И все пак нивата на урината, отчетени в това проучване, дори при често употребяващите вейп, са под или подобни на тези, открити в общата популация и при възрастни, които не употребяват вейп. „Въпреки това е важно да се отбележи, че нито едно ниво на излагане на олово не е безопасно“, каза Шахаб.

Авторите признават, че тяхното изследване е наблюдателно, което означава, че не е открило причинно-следствена връзка между пушенето на вейп и нивата на токсични метали. Но авторите смятат, че наличието на метали в урината на участниците може да е свързано с това как работят електронните цигари, предава CNN. „Електронните цигари са устройства, захранвани от батерии, които генерират аерозоли чрез нагряване на течен разтвор с метална намотка“, казва Дай. „Този процес на нагряване може да доведе до освобождаване на метални частици в течността, вдишвана от потребителите на електронни цигари.“

Снимка: iStock/Guliver

Проучване от 2021 г. установява, че етил малтолът, изкуствен подсладител, използван в някои течности за вейп, който има вкус на захарен памук, може да помогне за транспортирането на тежки метали до клетките и, когато е в присъствието на мед, може да накара клетките, покриващи белите дробове, да умират.

Още: Децата не спират да пушат: Австралия забранява вейповете

Повече проучвания на различните видове

И „като се има предвид, че излагането на тежки метали се обуславя най-вече от вида на използваното устройство“, казва Шахаб, „бъдещите проучвания трябва да проучат дали има някакви значими разлики между различните видове електронни цигари, за да информират регулаторите, например да намалят употребата на устройства, които излагат потребителите на повече тежки метали“, заключва Шахаб.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес