Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползи и вреди от сусамовото масло

06 юли 2024, 11:33 часа

Какви полезни свойства притежава сусамовото масло? Как да го използваме, за да направим кожата еластична, а косата силна и здрава?

Сусамовото масло се получава от сусамови семена (сусам). То се използва както като кулинарна добавка, така и като терапевтично средство в народната медицина и козметиката. И това не е случайно. Широкият спектър от приложения на сусамовото масло се дължи на полезните му свойства. А те са много!

Сусамовото масло съдържа аминокиселини, витамини Е, D, С, група В, омега-6 и омега-9 киселини, калций, калий, магнезий, цинк, желязо, мед, фосфор, манган, антиоксиданти и други. Затова подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система, кожата, ноктите и косата, укрепва имунитета, нормализира мастната обмяна, функциите на женската и мъжката полова система, премахва токсините, подпомага заздравяването на рани, безсънието и депресията, има противовъзпалителни, слабителни, антиоксидантни свойства и др.

Суров сусам и мед - ето за какво помага много!

Важно е да знаете, че трябва да използвате нерафинирано масло

Средно - 1 супена лъжица на ден за възрастен. Не прекалявайте, защото в този случай ще усетите вредата от сусамовото масло - поради излишък на калций са възможни проблеми с пикочно-половата система. Освен това този продукт не трябва да се използва от хора със склонност към тромбози, разширени вени, варикоза. А също така да се комбинира с продукти, които съдържат оксалова киселина (напр. домати, краставици, магданоз).

Външната употреба на сусамовото масло е много проста. За да укрепите ноктите си, просто намажете ноктите с маслото и след около 30 минути ги избършете с кърпа. Същото може да се използва и за кожата на лицето, по същество то е естествен овлажнител. При болки в ставите го приемайте като средство за масаж.

5 причини, поради които да използвате сусамово масло за готвене и овкусяване

Когато сте настинали, нанесете загрято масло върху гърдите си (след това се увийте по-топло) и стъпалата на краката си. Масажът на стъпалата, освен всичко друго, има успокояващ ефект и помага при безсъние. При зъбобол втрийте маслото във венците. При запек приемайте по една чаена лъжичка на гладно.

Много полезно е сусамовото масло за косата. Достатъчно е просто да го нанесете върху косата, да я увиете (за да е топла) и да я държите 40-60 минути. След това го измийте с шампоан. За възстановяване на косата смесете две супени лъжици мед и сусамово масло, 2 жълтъка. Нанесете масата върху косата, увийте, измийте след 30-40 минути.

Чудесно средство е сусамовото масло за растеж на косата. Например, можете да си направите такава проста маска. Загрейте сусамовото и репейното масло и меда на топло, смесете в равни пропорции. Нанесете в корените и отново оставете косата на топло за около час. Измийте с шампоан.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес