Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подправки, които можем да отглеждаме в саксия

06 април 2022, 17:10 часа

Хубаво е човек да има пресни подправки, които да сложи в ястията си или просто да ги използва като декорация. Има някои видове, които са удобни за отглеждане в саксия – било то като стайни растения или като част от цветята в градината или на балкона.

Босилек

Това не е просто добавка за пица, а наистина една скоростна подправка. Седмично изкарва по 1-2 листа. Издръжлив е и при всяко ново подрязване започва да расте още по-бързо. Честата употреба е от ключово значение за оцеляването на това растение. Не би трябвало да бъде затруднение, ако обичате песто или пък салата „Капрезе“.

Мащерка

Всяко едно розе заслужава хубаво приготвено френско ястие. Мащерката расте бързо и е многогодишно растение, което дори може да стои навън през студените месеци. Способността ѝ да издържа на минусови температури, я прави чудесна добавка към летните ястия и салати, но и за чайовете през зимата.

Дафинов лист

Това е храст, който расте най-добре, когато се подхранва от компост. Запазете черупките на яйцата и утайката от кафето за това растение. Дръжте го близо до входната врата, за да защитите дома си от вредители, а също така го използвайте и за освежаване на въздуха в дневната. Откъсването на листата освобождава сладък аромат, който облекчава главоболието.

Риган

Има причина риганът да е толкова популярен в гръцката и италианската кухня – расте най-добре в сух и горещ климат. Нуждае се от по-малко вода от повечето растения, но расте още по-бързо, когато го подрязвате редовно. Риганът е миролюбиво растение, което може отглеждате заедно с други видове. Подходящо е както за навън, така и за вътре.

Мента

Смята се за най-лесно отглежданото растение. Тя расте толкова бързо, че е добре да я гледате далеч от други растения, защото ще надделее над всички останали и ще попречи на техния растеж.

Градински чай

Известен е със способността си да издържа на суша и студ. Вкусът му е същият дори да бъде прецъфтял. Листата му отблъскват вредителите и лесно се захваща. Можете да го използвате за ароматизиране на коктейли, макаронени изделия и ястия с мазнини. Изсушените листа се изгарят, за да се пречисти въздуха.

Розмарин

Това е храст, който може да се отглежда и в саксия. Хубаво е да го подрязвате, защото може да стане огромен. Идеален е и като външна бариера. Това е ароматна билка, която може да се използва и като освежител на въздуха, а етеричното масло и чаят от него помагат на паметта.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес