Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Овощари: 6 съвета за прибирането на реколтата от ябълки

16 септември 2024, 12:38 часа

Есента не е пълноценна без пътуване до овощната градина, за да наберете пресни и вкусни ябълки. За съжаление, често добрата ябълка може да бъде трудна за намиране, твърде висока за достигане или нападната от вредители. Ето защо споделяме съвети на овощари, за успешно бране на ябълки – от сътрудничество с майката природа до избора на най-добрите ябълки.

Още: Есенна грижа за градината: 5 съвета от градинар

Проверете времето преди да тръгнете

Най-доброто време за бране на ябълки е, когато времето е приятно и ябълките са узрели, което обикновено се случва през септември. Планирайте предварително, като следите прогнозата за времето, преди да решите кой ден да отидете да берете ябълки.

Носете удобни дрехи и обувки

„Част от опита във фермата е, че вероятно ще срещнете малко мръсотия и дълга трева“, казват овощарите. Уверете се, че носите удобни дрехи и издръжливи обувки, защото ви предстои доста време сред природата.

Оставете инструментите у дома

Някои любители на ябълките носят разтегателни колове в овощната градина, за да им помогнат да достигнат до най-високите дървета, но овощарите никога не са одобрявали това. Оставете всичките си инструменти у дома и се пригответе да използвате ръцете си.

Не забравяйте, че дърветата са крехки

Внимавайте да не откъснете ябълка заедно с листата и клоните й; вместо това внимателно я откъснете от дървото и оставете околностите непокътнати.

Знайте как изглежда добрата ябълка

Може би се чудите как изглежда добрата ябълка. Според овощари вековната фраза „колкото по-червено, толкова по-добре“ всъщност е отличен начин да се прецени дали една ябълка е достатъчно узряла.

Още: Кои ябълки никога не трябва да използвате при готвене

Пригответе ябълката

След като откъснете ябълките и ги отнесете у дома, овощарите казват, че са подходящи за ядене направо от дървото. Много потребители обаче са наясно с бактериите и пестицидите, така че ако случаят е такъв, не се колебайте да изплакнете бързо ябълките, преди да ги консумирате. Можете да използвате вашата партида ябълки, за да приготвите есенни рецепти като ябълков пай, сайдер, чай или ябълков пълнеж.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес