Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откъде идва поверието за сребърната лъжичка?

01 март 2024, 12:22 часа

Лъжицата е често срещан битов предмет, който винаги присъства на нашата маса. Но малцина се замислят какви знаци и суеверия са свързани с нея.

В продължение на хиляди години лъжиците са правени от различни материали: кост, дърво, сребро, злато и др. В същото време формата им слабо се е променяла. Естествено, някои били използвани само от обикновените хора, а други били достъпни единствено за богатите.

В днешно време всеки има възможност да избере всякаква лъжица, независимо от какъв метал е направена. Специално внимание обаче трябва да се обърне на сребърните лъжици. Поверието гласи, че среброто предпазва от зли сили – затова във всеки дом трябва да има сребърна лъжица, от която поне веднъж месечно да се яде супа или да се разбърква чай или кафе. Така човек се защитава от черна магия, завист или „уроки“.

Специално поверието „роден със сребърна лъжичка“ води началото си от особено стечение на обстоятелства. Защо този предмет от благороден метал заслужава специално внимание? Има много обективни и субективни причини за това: от чисто битови до „магически“.

Мощни амулети срещу финансови загуби: за портфейл, работен плот и джоб

Етапът на развитие на бебето, свързан с никненето на първите зъбки, съвпада с началото на захранването му. В допълнение към майчиното мляко, бебето получава необходимите полезни съединения от специални смеси, зърнени храни и др. Следователно то просто не може без малка, лично своя, индивидуална лъжичка. От друга страна се ,смята, че среброто действа като метал, който отблъсква всякакъв вид зли духове и зли сили и предпазва собственика си от щети и зли очи. Следователно сребърна лъжичка в този случай е вид талисман-амулет, който предпазва детето от негативна енергия. Известни са и дезинфекциращите свойства на среброто. Не без основание предмети от висококачествено сребро се използват за пречистване на водата.

Ако се спазват стриктно каноните и традициите, кумовете на семейството трябва да поднесат т. нар. „лъжичка за първото зъбче“. Но, разбира се, сребърна лъжичка може да се подарява не само при появата на първото зъбче, но и при раждането или кръщенето на бебето. Според съществуващите традиции родителите сами могат да направят подарък при раждането.

Има ли хора със синя кръв?

Това символизира още не само доброто здраве на малкия човек, но и бъдещото му благополучие и просперитет. Така или иначе, поговорката „Роден със сребърна лъжичка в устата“ е оцеляла през вековете. Тя означава, че детето е родено в семейство с добри доходи, тъй като в миналото среброто е било знак за финансова стабилност. Семейното сребро било притежание на доста богати, заможни хора. След като бебето бивало кръстено, кумовете му подарявали сребърна лъжичка.

Тази лъжичка трябва да се съхранява от собственика през целия му живот. Не е задължително да се използва по предназначение, тъй като такъв предмет е просто символичен – той е личен талисман-амулет.

Как да изберем „сребърна лъжичка“ за детето? Важно е да се отбележи, че ако то е кръстено, е желателно върху продукта да има християнски атрибути (кръст, лик на Иисус, ангел). Главното е малката лъжичка да не е претоварена с изобилие от шарки, символи и т. н.

Сребърната лъжичка за кръщене или „първо зъбче“ е мила и полезна традиция, която напомня на собственика през целия му живот за прекрасното и безгрижно време на детството и близките, които го обичат.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес