Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От козината на кое животно се получава най-скъпата вълна

10 ноември 2023, 07:55 часа

Светът на луксозните текстилни изделия е дом на различни материали, желани заради тяхната рядкост, качество и изключителност, но малко от тях могат да съперничат на чистото богатство на така желания кашмир - вид вълна, произвеждана от фината подкозина на кашмирската коза. Известен с невероятната си мекота и изолационни свойства, кашмирът често се смята за най-скъпата вълна в света.

Кашмирската коза, известна още като Capra hircus, произхожда от високопланинските райони на Кашмир, Тибет и Монголия, където екстремният климат е допринесъл за развитието на уникалната ѝ вълна. Фината им подплата, известна като кашмир, е особено търсена в модната индустрия поради забележителните си свойства. Тя е по-лека, по-мека и по-изолираща от традиционната овча вълна, което я прави предпочитана за изработване на дрехи от висок клас, като пуловери, шалове и шалове.

Това, което прави кашмира толкова ценен, освен луксозната му текстура, е трудоемкият процес на добиването му. За разлика от овцете, кашмирските кози произвеждат само малко количество кашмир годишно. Всяка пролет, когато времето се затопли, козите естествено свалят плътната си подплата. Тогава опитни пастири внимателно разресват животните, за да съберат меките влакна - процес, който изисква време, прецизност и голямо внимание. Поради трудоемкия характер на тази процедура за създаването на един кашмирен пуловер е необходима вълна от няколко кози. Този недостиг е един от основните фактори, допринасящи за високата цена на кашмирените продукти.

Още: Вълнените дрехи са капризни: 9 съвета за правилно пране на вълната

Друг фактор, който повишава цената на кашмира, са строгите мерки за контрол на качеството, прилагани в индустрията. Кашмирът се класифицира в различни класове в зависимост от дебелината и дължината на влакната. Най-тънките и най-дългите влакна са най-желани, тъй като от тях се получават най-меките и луксозни крайни продукти. Облеклата от кашмир, изработени от тези влакна от най-висок клас, могат да достигнат високи цени, привличайки нишова клиентела, която цени максималния комфорт и елегантност.

Цената на кашмира се определя не само от недостига и качеството на вълната, но и от майсторството и дизайна, които се влагат в създаването на облекла от този ценен материал. Модните къщи от висок клас и бутиковите марки често създават изискани и старателно изработени изделия, които отговарят на изтънчените вкусове на клиентите им, което допълнително повишава цената на кашмирените изделия.

Източник: Британика

Кашмир или вълна: Кое е по-доброто?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес