Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От каква миризма бягат мишките?

10 април 2023, 18:33 часа

Бъзът може да се използва в борбата срещу прогонването на мишки от къщата. Коренът на растението отделя циановодородна киселина, която е отровна за гризачите. Може да се смачка и да се постави на местата, където сте видели гризачи.

Блатният див розмарин има и фитонцидни свойства по отношение на плашенето на мишки и тяхното унищожаване. Когато използвате растения, спазвайте мерките за безопасност. Всички тези растения са отровни не само за гризачите, но и за хората, главно за нашите любознателни деца. Ето защо, когато се използва като репелент за мишки, трябва да знаете мерките за лична безопасност и да използвате ръкавици, маски.

Домашните мишки се опитват да напуснат помещението, ако в него има миризма на:

- Мента, мирисът на това растение е до известна степен приятен за хората, но изобщо не е поносим за мишките;

- Пелинът има характерен горчиво-тръпчив аромат;

- Върховете на домати и картофи. Свежата миризма на горните части на тези растения също отблъсква гризачите;

- Флитилиария. Луковиците на това цвете имат подчертан мирис на чесън, чиито свойства могат да се използват за отблъскване на мишки;

- Обичайната полска лайка, пиретрум и вратига, когато се появят гризачи, ги плаши;

- Datura common - мишките не могат да понасят миризмата на това растение. Препоръчително е да разпръснете клонки от дрога на места, където има мишки;

- Бяла сладка детелина - съставът на миризмата на това растение съдържа кумарин, който отблъсква мишките и помага да се отървете от тях;

- Кориандър - тези подправки могат да бъдат закупени във всеки магазин. Човек ги използва при готвене, а миризмата е приятна. За мишките е просто отвратително. Мишките не могат да бъдат в стая, която мирише на кориандър.

Как да защитим посевите и вещите от нашествието на мишки през зимата?

- Лют червен и ароматен черен пипер - добър за борба с мишки. Не само миризмата на тези подправки плаши. При директен контакт с кожата или лигавицата на тези чушки, те могат да причинят сериозно дразнене при мишките.

- Репей - бодливите плодове на това растение могат да се прикрепят към космите на мишките, което ще им причини много неудобства. Гризачите ще се опитат да напуснат района, където е това растение.

Репелентните свойства на растенията могат да се използват в дома без никакви предпазни мерки. Само не забравяйте за алергичните реакции. Използването на техните фитонцидни свойства е подреждането на пресни или сушени части от растения на места, където мишките са най-концентрирани, приготвянето на отвари с избърсване на подове и мебели. Допустимо е да се извърши фумигация на всички помещения, както и на стопански постройки.

Ако мишките са не само в къщата, но и в градината, тогава тези растения могат да бъдат засадени на места, където са дупките им. Това ще изплаши вредителите от вашата градина и ще ги накара да търсят ново място за живеене.

Коя е главната причина да имаме мишки в дома си и как да ги прогоним?

Етеричните масла са ефективни при отблъскване на мишки. Имат изразена и по-концентрирана миризма, което ни позволява да ги използваме в малки дози. Достатъчно е да капнете няколко капки върху парче плат или памучна вата и да го поставите на места, където мишките са по-концентрирани, така че тази миризма да ги изплаши.

Ако разтворим няколко капки етерично масло в малко количество вода и напръскаме помещенията с обикновен спрей, ще постигнем добър отблъскващ ефект.

Амоняк, миризмата му е много неприятна за мишките. Чрез разреждане с вода и довеждане до хомогенна консистенция, този разтвор може да се използва за избърсване на подове, первази, кухненски мебели. Процедурата трябва да се извършва възможно най-често, поне 3-4 пъти на ден. Оцетна есенция (70%) - с допълнително разреждане до 3% можете да получите ефективно решение в борбата с мишките.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес