Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъдени погрешка в САЩ вземат милиони долари компенсация

24 март 2017, 06:50 часа
Реклама

Двама американци, осъдени на затвор за убийство, което не са извършили, и прекарали в затвора над 16 години, ще получат парична компенсация от по 1,45 млн. долара. Съответното споразумение между властите и жертвите на съдебната грешка беше утвърдено от съд в столицата на щата Охайо, пише БГНЕС.

53-годишните Робърт Гондор и Ранди Ръш са осъдени през 1990 година за убийството на 312-годишна жена в окръг Портидж. Трети мъж, който признал вината си, посочил имената на Гордън и Ръш като съучастници, след което те са арестувани и осъдени.

Дълги години адвокатите на осъдените се опитват да оспорят несправедливостта на присъдата. Най-накрая съд се съгласява да проведе повторен процес, след който двамата са признати за невинни и са пуснати от затвора през 2007 година.

След като излизат на свобода двамата подават иск срещу щата, искайки компенсации. През 2015 година властите се съгласиха да им платят по 420 хиляди долара, но след това бившите затворници обявиха, че заслужават по-сериозна компенсация. Сега вече двамата са доволни от размера.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес