Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Освен познатото: Къде се намира другото Бяло море?

22 юли 2024, 10:44 часа

Знаете ли къде е Бяло море?
Първият възможен отговор е между Балканския полуостров на запад и север, Мала Азия на изток и остров Крит на юг. Всъщност с “Бяло море” наричаме Егейско море, част от Средиземно море.

Истинското Бяло море се намира в Русия.

Бяло море
Бяло море е великолепен воден басейн, разположен на северозападните брегове на Русия. Това е най-малкото море в Руската федерация и е южният ръкав или вход на Баренцово море. Административно се поделя между Архангелска и Мурманска област и Република Карелия. От запад е заобиколено от Карелия, от север го затваря Колският полуостров, а от североизток - полуостров Канин.

Бяло море е едно от четирите морета в света, което носи имената си на общи цветове. Останалите три морета са Черно, Червено и Жълто море. Най-вероятно е наречено така, тъй като е покрито с лед през по-голямата част от годината.
Бяло море заема площ от 90 000 кв.км. Дълбоко е около 60 м, а максималната му дълбочина е 340 м. Най-дълбоката точка е в североизточния район на входа на Кандалакша.

Откъде води произхода си името на Егейско море?

Интересни факти за Бяло море

1. Проливът Горло свързва Бяло с Баренцово море, а каналът на Бяло море го свързва с Балтийско море
Проливът Горло е сравнително по-малък и по-плитък басейн с максимална ширина от 45 до 50 км и дълбочина от 100 м. Свързва вътрешните райони на Бяло море с външните и чрез тях свързва Бяло с Баренцово море. Проливът Горло се характеризира с фронтални зони, които разделят водите му на север и юг. Освен това, има силни, бързо променящи се приливни течения, пясък и едри отлагания.

Беломорският канал е важен морски воден път в Русия, който започва да функционира през 1933 г. Той свързва Бяло море с Онежкото езеро, което след това е свързано с Балтийско море. Общата дължина на канала е 227 км и минава покрай много реки и езерото Вигозеро. Каналът е един от първите големи строителни проекти на Съветския съюз.

Стратегическият воден път съкращава пътуването от Санкт Петербург до Архангелск с 4000 км. Основният товар, превозван през канала, се състои от дървен материал за местните фабрики за хартия.

2. Бяло море има 4 големи залива
Бяло море има неправилна форма и образува четири големи залива - Кандалакшски, Двински, Онежски и Мезенски.

3. Соловецките острови се намират в центъра на Бяло море
В Бяло море има няколко острова, сред най-известните са Соловецките. Соловецкият архипелаг се състои от 6 острова, които покриват площ от около 347 кв.км и са изградени от гранит и гнайс. Островите разделят Онежския залив от Бяло море. Островите са привлекателни с каменните лабиринти като тези на остров Большой Заяцки. Макар подобни острови се срещат на много места в Северна Европа, повечето не са запазени в оригиналния си вид. Соловецките са сред най-добре запазените.

Соловецките острови са известни и с това, че тук е бил популярният Соловецки манастир, както и че тук е бил построен първият Гулаг - съветски затворнически лагер.

4. Дом на над 700 вида безгръбначни
В Бяло море живеят над 60 вида риби - атлантическа треска, шафранова треска, херинга, атлантическа сьомга и др. Тук живее и белуга - малък бял кит. Срещат се и други видове китове, гренландски тюлени. Риболовната индустрия не е сред най-добре развитите поради трудната навигация. Освен това, през повечето време на годината морето е покрито с дебел лед.

5. В района на Бяло море се оформя нарастваща индустрия за водорасли
За да се насърчи устойчивото развитие и икономическият растеж, отглеждането на морски водорасли набира популярност в Бяло море. Видовете морски водорасли, подходящи за отглеждане тук, включват уакаме, келп, дулсе и нори. Известни с високото си съдържание на хранителни вещества, те имат разнообразни приложения в хранително-вкусовата промишленост, фармацевтиката и козметиката.

Най-популярните турски курорти: Моретата, които ги правят известни

6. На Бяло море има 7 големи пристанища
Най-големите пристанища на Бяло море са Беломорск, Мезен, Умба, Кем, Архангелск, Онега и Кандалакша. Навигацията в морето продължава през цялата година, особено през зимата, с помощта на ледоразбивачи. Най-голямото пристанище на Бяло море и едно от най-важните в Русия, е Архангелск.

7. Едно от най-старите селища по Бяло море е Холмогори
Жителите на Новгород, един от най-старите руски градове, са знаели за Бяло море от 11-ти век. Те започват да плават във водите му и да изследват горите по крайбрежието му, които са източник на животни с ценна кожа. Най-ранното селище в близост до бреговете се оформя през 14-ти век в Северна Двина. Холмогори получава първия си чуждестранен кораб през 1553 г. От 15-18-ти в. Бяло море функционира като основен морски път за Русия. Значението му, обаче, намалява след основаването на Санкт Петербург.

8. Образувано е през последния ледников период
Според изследователите образуването на Бяло море е сложен процес, продължил милиони години. Вероятно е създадено по време на последния ледников период, приключил преди около 12 000 години.  

9. Бяло море има ниски нива на соленост в сравнение с други морета по света.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес