Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасно ли е пушенето на наргиле?

08 август 2024, 19:22 часа

Популярността на пушенето на наргиле, при което тютюнев продукт с плодов вкус се вдишва през стъклена тръба, поражда опасения за вредни ефекти като рак и други медицински състояния. Димът от наргилето съдържа много от същите канцерогени, присъстващи в тютюневия дим. Всъщност има някои индикации, че димът от наргиле може да бъде още по-опасен в зависимост от фактори като количеството дим, който се вдишва, както и колко дълбоко.

Пушенето на наргиле е особено популярно сред тийнейджъри и млади хора, повечето от които изглежда не знаят, че това, което вдишват, е потенциално опасно като цигарения дим.

Според проучване 60% от младите хора не смятат пушенето на наргиле за опасностите, свързани с пушенето на цигари, а някои дори не го смятат за „пушене“.

Токсини и канцерогени

Според Центъра за контрол на заболяванията и инфекциите (CDC), димът от наргиле е толкова токсичен, колкото цигарения дим. Той 27 известни или предполагаеми канцерогени.

Установено е, че някои от тях са в по-високи концентрации в дима от наргиле, отколкото в цигарения дим, включително въглероден окис (от въглен, който се използва за нагряване на водата в наргиле), което може да допринесе за сърдечни заболявания; и високомолекулни полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), чиито нива са по-високи в дима от наргиле, отколкото в цигарения дим. Други  токсини, открити в дима от цигари и наргиле, включват арсен, кобалт, хром и олово.

По-голямо количество вдишван дим

Една от причините димът от наргиле да е дори по-токсичен от цигарения е, че се вдишва повече дим. При типична „сесия“ на пушене на водна лула (приблизително един час) се вдишват 200 всмуквания срещу 20 всмуквания, които обикновено се вдишват при пушенето на една цигара. Така при пушенето на наргиле, се вдишват до 90 000 милилитра (ml) дим в сравнение с 500 до 600 ml дим, вдишван с цигара.

Кой е правилният тютюн за наргиле за теб?

Дълбочина на вдишване

Хората са склонни да вдишват дима от наргилето по-дълбоко в белите дробове, отколкото от цигарения дим. Преди цигарите да имат филтри, димът не се вдишваше толкова дълбоко и вероятността един пушач да серазболее от  рак на белия дроб, известен като плоскоклетъчен карцином, беше по-голяма . Този вид рак на белия дроб се появява най-често в големите дихателни пътища, навлизащи в белите дробове (бронхите) и заради това често се открива в по-ранен стадий на заболяването (тъй като води до симптоми като кашлица, изкашляне на кръв, хрипове и чести инфекции заради обструкция на дихателните пътища).

С добавянето на филтри към цигарите белодробният аденокарцином стана по-често срещан. Този вид рак на белия дроб често се среща в периферията на белите дробове и поради това често се открива в по-късните стадии на заболяването.

Пристрастяване

Никотинът в цигарите е този, който води до пристрастяване. Той присъства в дима от наргиле точно както в цигарения дим. Въпреки рекламите, димът от наргиле съдържа също и катран, но при наргилето той се получава заради нагряването, а не заради изгарявето, както при цигарите. Всъщност пушенето на наргиле може да доведе до по-голямо излагане на катран, тъй като се пуши за по-дълъг период от време и изисква по-силно дръпване.

Риск от рак

Пушачите на наргиле са изложени на риск от същите видове рак, както и при пушенето на цигари , включително:

  • Рак на белия дроб : Същите канцерогени, причиняващи рак на белия дроб, присъстващи в цигарения дим, се намират и в дима от наргиле. В проучване в Индия, пушачите на наргиле са били над четири пъти по-склонни да развият рак на белите дробове, отколкото непушачите на наргиле.
  • Рак на главата и шията
  • Рак на хранопровода
  • Рак на устната кухина : Тютюнът дразни тъканите в устата и гърлото и както се вижда при хора, които дъвчат тютюн, причинява възпаление, което може да доведе до рак.
  • Рак на стомаха: Последните проучвания показват връзка между пушенето на наргиле и рак на стомаха, както и предракови лезии в стомаха на редовно употребяващите наргиле.
  • Рак на пикочния мехур : В Съединените щати 50% от случаите на рак на пикочния мехур при мъжете са причинени заради пушене на цигари.
  • Рак на панкреаса : Проучванията отбелязват, че потребителите на наргиле имат повишен риск от развитие на рак на панкреаса. Пушенето на наргиле също повишава риска от заболяване на венците, което е значителен рисков фактор за рак на панкреаса.
  • Левкемия : Бензен, канцероген, свързан с остра миелогенна левкемия (AML) и други ракови заболявания, свързани с кръвта. Изследователите са наблюдавали 105 пушачи на наргиле и 103 непушачи, които обаче са били изложени на дим от наргиле, измервайки разпадните продукти на бензола преди и след излагане. Пушачите на наргиле са имали ниво 4,2 пъти по-високо след пушене в наргиле бар и 1,9 пъти по-високо след домашно събитие.

Други здравословни състояния, свързани с пушенето на наргиле

Точно както при пушенето на цигари, има много други здравословни състояния, свързани с пушенето на наргиле, които надхвърлят рака.

Наргиле и затлъстяване

Въпреки че пушенето на цигари понякога се свързва със загуба на тегло, изглежда обратното е вярно при пушенето на наргиле. Направени са няколко изследвания, които разглеждат връзката между затлъстяването и пушенето на наргиле. Те показват, че пушенето на наргиле е свързано с по-висок риск от затлъстяване, независимо от възрастта или пола.

Излагане на инфекции

Докато цигарите обикновено се пушат сами от един човек, лулата за наргиле обикновено се споделя от няколко души, тъй като те „предават“ лулата в салон за наргиле или домашно събитие. Бактериите или вирусите, присъстващи в устата на други пушачи на наргиле, могат да бъдат „споделени“, включително микроби като оралния херпесен вирус.

Други заболявания и състояния, които могат да бъдат резултат от пушенето на наргиле, са емфизем, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) , сърдечни заболявания, остеопороза, усложнения при бременност, преждевременно раждане и безплодие.

Как да приготвим топ наргиле в домашни условия?

Риск от дим при пасивно пушене

Има малко изследвания, разглеждащи ефекта от пасивния дим от наргиле върху непушачите. Тютюневият дим в околната среда (ETS) или вторичният дим се отнася до комбинация от дим,  страничен дим и дим, издишван от пушачите.

Тъй като много от токсините и канцерогените, присъстващи в цигарения дим, присъстват и в дима от наргилето, изглежда логично вторичният дим от наргилето да бъде толкова потенциално опасен, колкото този от цигарата. Въпреки това вторичният дим от наргиле може да се различава от вдишания вторичен дим от цигара, като голяма част от експозицията се състои от дим, издишван от пушача. Дали това е добро или лошо е друг въпрос.

Проучванията са установили, че нивата на бензен се повишават при хора, изложени на дим от наргиле. Има също изследвания, които показват, че нивата на белодробен канцероген, наречен се откриват в по-високи нива в спалните на деца, изложени на седмично или месечно пушене на наргиле .

Така въпреки привидно безобидната практика на пушене на наргиле и плодовия вкус на тютюневия продукт, навикът към наргилето може да бъде също толкова опасен за здравето на човек – и здравето на близките, особено на децата и младите хора – колкото пушенето на цигари.

Вероника Гюрова
Вероника Гюрова Отговорен редактор
Новините днес