Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасен ежедневен навик, за който не подозирате, но може да ви създаде редица здравословни проблеми

22 октомври 2023, 13:32 часа

В днешно време много хора изпитват трудност при заспиването след изключително натоварен ден и дори съзнателно заспиват по-късно, отколкото е препоръчително. Този проблем си има име и се нарича "язвително отлагане на съня". Това всъщност е желанието да пожертваме съня си в името на свободното време, което никога не успяваме да намерим през деня поради натоварения график, който имаме. Това е вид задоволяване на нуждите и ние съвсем съзнателно стоим бдителни до късни часове, макар че знаем, че недоспиването ще има негативен ефект върху здравословното ни състояние.

Проучвания показват, че над 50% от младите хора се сблъскват с този проблем. Въпреки умората, която усещаме, сме готови да спим по-малко, отколкото организмът ни има нужда, за да се възстанови. Причините за това са най-различни.

Липсата на свободно време през деня може да ни кара да жертваме съня си. Всеки от нас има различни ангажименти през деня – работа/училище/университет, семейство и др. и често заради тях нямаме достатъчно свободно време, в което да се отдадем на любимото си хоби, да отидем на спорт или просто да изгледаме хубав филм. Когато най-накрая имаме малко свободно време, трудно можем да се откъснем от вълнуващи занимания или любимите сериали, което ни кара да стоим будни до късно вечер, вместо да си почиваме. Това се свързва с нашата основна нужда от свобода и контрол над нашето време.

Какви са опасностите от недоспиване и как да се справим с тях?

Всички ние искаме да правим това, което ни харесва, вместо да сме принудени да следваме предварително начертан график. Затова, когато имаме възможност да решим как да прекарваме свободното си време, често решаваме да будуваме, дори ако това означава жертване на съня си и хронично недоспиване.

Този цикъл може да бъде труден за прекъсване заради неудовлетворените ни потребности за свобода и контрол. Научаването на умения за управление на времето и отделяне на време за релаксация и отпускане може да помогне да се справим с този нездравословен навик.

Липсата на свободно време през деня и стресът от ежедневните ангажименти могат да доведат до дисбаланс между професионалния и личния живот. В резултат на това, много хора използват късните часове на нощта като начин за наваксване с нещата, които харесват и им доставят удоволствие. Когато правим неща, които наистина ни допадат, се освобождава допамин в мозъка, който активира центъра за удоволствие. Този моментен прилив на щастие може да бъде доста по-примамлив от дългосрочните последици на лишаването на достатъчно количество сън.

Как да заличим последиците от недоспиване

За съжаление, този нездравословен навик може да доведе до редица негативни последици. Лишаването от сън води до повишен стрес, тревожност и депресия, като затруднява баланса на емоциите. Недостигът на сън е свързан с хронични физически здравословни проблеми. Когато често не си лягате навреме и не си осигурявате достатъчно количество сън, това може да ви изтощи и да намали вашата продуктивност, да предизвика чувство на вина и стрес, както и да прекъсне вашите рутинни дейности. Напълно възможно е да пропускате тренировки вследствие на умора, което допълнително увеличава стреса. В резултат на това се вие нямате достатъчно време за себе си и се чувствате изключително изморени от непрекъснатия цикъл на отлагане на сън.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес