Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обещаващи резултати: В САЩ учени тестват на кучета лекарство против старост

19 август 2024, 10:15 часа

Американски изследователи тестват ново лекарство, което може да забави или дори да обърне процеса на стареене на тялото. Експерименти с препарата вече са проведени върху кучета. 

Изпълнителният директор на Telomir Pharmaceuticals д-р Кристофър Чапман и д-р Майкъл Ройзен са тествали иновативно лекарство, което има за цел да удължи теломерите в човешките стволови клетки, съобщава ABC7

Отбелязва се, че увеличаването на теломерите ще позволи на тялото да произвежда повече стволови клетки и ще подпомогне тяхното възстановяване, което може да доведе до "подмладяване" на пациентите. Ефектът вече е демонстриран върху две възрастни кучета - немска овчарка на име Зевс, която преди това е била диагностицирана с рак, и Бенсън, куче от породата Нюфаундленд, страдащо от артрит. След като започнали да приемат хапчетата, здравето им се подобрило значително.

Още: Кога ставаме стари: Интересно изследване

Учените се надяват, че в бъдеще това лекарство ще има положителен ефект върху здравето и на хората. Предклинични изследвания, проведени преди това върху човешки клетки в лаборатория, показват, че теломерите могат да се удължат с 200%.

Жени, не се плашете от старостта: 6 начина за преодоляване на страха

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес