Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няколко лесни начина да кажете "сбогом" на акнето през лятото

20 юни 2024, 06:30 часа
Реклама

Акнето е проблем, който тормози много хора. Но той може да бъде лесно решен, ако се спазват няколко простички препоръки от дерматолозите. Прилагайте тези съвети редовно и ще се радвате на здрава, красива и сияйна кожа.

Реклама

Не прекалявайте с миенето на лицето

Ако кожата ви е предразположена към акне или е просто по-мазна, е от голяма полза да миете лицето си. Но е напълно достатъчно да правите това два пъти дневно. Този навик следва да се превърне в неизменна част от вашия сутрешен и вечерен ритуал за по оправяне на тоалета. Проучванията са установили, че при хора, които мият лицето си минимум два пъти на ден, проявите на акне значително намаляват.

Още: Екстрактът от тази билка детоксикира и облекчава възпалението, лекува акнето

Използвайте точните козметични продукти

Те могат много да помогнат за подобряване на външния вид на кожата и да сведат до минимум риска от появата на акне. Важно е обаче да проверите от какви съставки са направени и да изберете точно тези, чиято формула съдържа активни агенти, борещи се активно с акнето. Например продуктите, съдържащи салицилова киселина, са перфектната превантивна мярка. За тях е известно, че са отлични антибактериални ексфолиатори и елеминират микроорганизмите, които увреждат кожата.

Важно е също старателно да почиствате кожата си, преди да нанесете гел или крем против акне. Най-добрият вариант е да използвате лек продукт, който съдържа възможно най-малко вредни съставки и е без аромати.

Още: Ако имате пъпки по лицето си, не правете тези неща

Нанасяйте правилно грима

Прекалената употреба на грим може да увеличи риска от акне, затова е важно да изберете подходящите гримове и да следвате стриктно процедурата за тяхното нанасяне. На първо място, обърнете по-специално внимание на некомедогенни или обезмаслени продукти.

Препоръчително е да измиете прецизно ръцете си със сапун и вода, преди да започнете нанасянето на фон дьо тен. По-правилно е да използвате специална гъба, вместо ръцете си. Също така и гримът задължително трябва да се отстранява напълно преди сън, а използваните козметични четки и други следва да се почистват минимум веднъж в седмицата.

Не стискайте гнойните пъпки

Още: Сода за хляб и лимонов сок: Митове и истини за комбинацията

Ако пренебрегнете този съвет, кожата ще се възстановява по-бавно и освен това ще стане по-уязвима към бактерии. При по-сериозните случаи ще останат и малки белези. Ето защо е толкова важно да действате с кожата на лицето възможно най-внимателно, както и стриктно да спазвате правилата за поддържане на добра лична хигиена. Здравословна диета е не по-малко важна.

Намалете консумацията на захар

Ежедневната диета с повишено съдържание на захар може да доведе до появата или влошаване състоянието на вече съществуващото акне. Доказано е, че храните с висок гликемичен индекс са изключително вредни за хората с акне.

За да ограничите въглехидратите в диетата си, намалете приема на хляб, тестени изделия и сладкиши, в полза на зеленчуковите и плодове сокове, смутита, салати и други. В менюто следва да присъстват повече пълнозърнести храни и здравословни източници на протеини от рода на пилешко месо и яйца.

Обърнете специално внимание на Т-зоната - чело, нос и брадичка

Един не много известен факт е, че правилната грижа за кожата изисква да се употребяват различни козметични продукти за различни зони на лицето. Така например, Т-зоната, която включва чело, нос и брадичка, се нуждае от специален подход и това се отнася за всяка една жена, без значение от възрастта й.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес