Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нямате сода за хляб: Можете да я замените с тези два продукта

04 октомври 2024, 15:04 часа

Фактът, че много рецепти не съдържат сода за хляб, не я прави по-малко важна в кухнята. Този алкален агент прави чудеса в кулинарията, но не е незаменим.

Още: Експертите предупреждават: Внимавайте с тези четири храни

Рене Ган, хранителен учен с 25-годишен опит, е открила някои от най-добрите заместители на сода за хляб в кухнята.

Бакпулвер

Разликата между бакпулвера и содата за хляб е проста. Бакпулверът съдържат киселини, които произвеждат мехурчета от въглероден диоксид, за да втаса тестото. Содата за хляб се нуждае от други съставки, за да постигне тази химическа реакция.

Тъй като содата за хляб е активна съставка в бакпулвера, това го прави много добър заместител на содата. Ако рецептата изисква една чаена лъжичка сода за хляб, трябва да използвате три чаени лъжички бакпулвер. Тази замяна е разрешена в някои рецепти, но в случая с тортата осигурява прекомерна плътност.

Яйчен белтък

Протеините в яйчния белтък осигуряват физическата структура на печения продукт.

Още: Практични съвети: Всяка домакиня трябва да знае тези трикове с брашно

Според експерта включването на белтъка трябва да става бавно и рецептата може да се започне с два добре разбити белтъка и с възможно най-малко въздух.

Специалистите твърдят, че ако нямате сода бикарбонат у дома и ако рецептата го позволява, може изобщо да не използвате сода бикарбонат в готвенето. При бисквитките те ще станат много хрупкави, докато палачинките ще станат по-тънки.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес