Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няколко полезни трика и натурални лекове против МАЗНА коса

29 април 2022, 20:40 часа

Мазната коса е болна тема на много дами в днешно време. Тя е непривлекателна, но за жалост в повечето случаи не зависи от нашата грижа за косата. Възможно е причината да не се крие в хигиенните ни навици, а да сме генетично разположени към омазняването. Но все пак с напредването на технологиите и създаването на все по-ефективни продукти, можем да контролираме максимално бързото омазняване на косата ни. Предоставяме ви няколко полезни трика и натурални лекове, които ще ви бъдат от полза.

Трикове против омазняване

Винаги четете състава на продукта, който ще изберете за косата си - шампоаните е препоръчително да бъдат с по-високо съдържание на натриев лаурил сулфат, а при балсамите избягвайте наличието на ланолин в състава.

Шампоаните против пърхот също са добри за мазна коса, дори вие да нямате такъв проблем. Те съдържат катран, а тази съставка спомага против омазняването и на най-проблемната коса.

Топ 10 начини за удължаване на коса

Ако косата ви се омазнява още в рамките на деня, е добре да я миете всеки ден. Оставяйте шампоана на косата за около 1-2 мин и понякога може да се наложи да повторите процедурата. Така маслата ще се премахнат максимално, както и ако е имало останала мръсотията от пяната.

Мазната коса не се нуждае от употребата на балсами, но ако пък страдате от омазняване в корените, а краищата ви са сухи - може да нанасяте малко балсам само в тях.

Натурални лекове срещу мазна коса

Ето няколко начина, чрез които може да използвате натурални и безвредни продукти, които да ви помогнат в борбата с мазната коса.

Как да си направим домашен шампоан за всеки тип коса

Чай от розмарин

Розмаринът има голямо наличие на етерични масла, които са познати с това, че могат да помогнат в борбата с прекомереното отделяне на себум по скалпа. Следователно те ще редуцират и омазняването.
За да се възползвате от свойствата им, вземете 2 супени лъжици сух розмарин и ги залейте с вряща вода. Запарете за около 20-тина минути и след като приключите с обикновеното измиване на косата с шампоан, залейте с отварата без да отмивате.

Лимонов сок

Лимонената киселина също може да се бори с прекаленото омазняване. За целта използвайте сока от 2 лимона, като го смесите с 2 чаени чаши вода. Измийте косата си както обикновено правите, след което полейте скалпа с лимоновия сок. Оставете да престои около 5 минути и след това обилно изплакнете с хладка вода. В зависимост от резултатите и влиянието на лимона върху скалпа може да правите това измиване след всяко къпане или веднъж седмично.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес