Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не само жегата: Болести, които причиняват прекомерно изпотяване

12 юли 2024, 09:27 часа

Потенето, като всеки процес в тялото е нещо много нормално и необходимо за тялото. Известно е, че през горещия сезон тялото се поти по-бързо и повече, поради високите температури. В много случаи това е нещо нормално, което помага за изхвърлянето на токсините от тялото.

Още: Трите студени билкови чая, които трябва да пиете през лятото

Ако обаче този процес започне и се случва непрекъснато, освен че е вреден, той може да се превърне в голям проблем. Най-малките следи от пот започват да се показват по дрехите, създавайки постоянно усещане за дискомфорт. Има няколко медицински причини, различни от прекомерната топлина, за това защо тялото реагира по този начин. В тази статия разкриваме някои от тях и както и какво показват за здравето ни.

Хиперактивна щитовидна жлеза

Когато щитовидната жлеза произвежда прекомерно количество хормони, вашият метаболизъм се задвижва на висока скорост. По този начин започвате да се потите нон-стоп, така че ако почувствате обилно изпотяване без причина, това може да е щитовидната жлеза.

Хронични болести

Хроничните сърдечни или белодробни заболявания могат да причинят прекомерно изпотяване. Това е така, защото тялото има затруднения в нормалното си функциониране, като по този начин създава периоди на силно изпотяване.

Хиперхидроза

Една от най-честите диагнози при прекомерно изпотяване е хиперхидрозата. Разстройство, което причинява свръхпроизводство на пот и активира потните жлези. В света около 15 милиона души страдат от хиперхидроза. Хората, засегнати от това заболяване, имат големи количества пот обикновено по ръцете, краката и лицето.

Правилните храни

Един от най-добрите начини за избягване на тези проблеми според лекарите е начинът на живот и по-специално храненето. Този съвет идва заедно с медицинско наблюдение, лекарства или различни лечения, които са индивидуални за всеки отделен случай.

  • Зеленчуци

Можете да изберете всички зелени и богати на вода зеленчуци, тъй като те поддържат тялото хидратирано и подобряват метаболизма. Изберете от зеле, спанак, броколи, патладжан или карфиол.

  • Калций

Калциевите храни също са добър метод за предпазване от изпотяване. Богати на този протеин са предимно млечните продукти, тоест млякото и сиренето с техните субпродукти. Калцият помага за регулиране на вътрешната температура на тялото и следователно също и при прекомерно изпотяване.

  • Зехтин

Зехтинът работи и като добър регулатор на телесната температура и успокояване на метаболизма. Затова го поставете на първо място в списъка с любимите си храни и масла.

Още: Експерти: Спазвайте тези съвети, за да избегнете хранително натравяне през лятото

  • Банани

Богатите на калий банани имат електролити, които помагат на тялото да се хидратира. Освен това големите количества магнезий, които съдържа, помагат за успокояване на тялото и храносмилането.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес