Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намокрен (изпран) ключ за колата - какво да правим?

05 април 2022, 08:55 часа

Ако е с метално покритие, разбира се, няма да се случи абсолютно нищо - благодарение на стоманената основа и покритието от специални защитни сплави. Измитите ключове, със сигурност не спират да изпълняват мисията си! Но при електрониката ситуацията е малко по-различна.

От една страна, ключовете обикновено не се перат при високи градуси и високи обороти на центрофогуране, защото попадат в барабаните на пералните машини заедно с дънки и якета. Изваждайки чист, но леко влажен ключ от влажния джоб, трябва да се фокусирате и да извършите прост, но необходим набор от действия.

Първо, извадете батерията възможно най-бързо. Оценете състоянието на ключа, за да разберете степента на проблема. Разглобете ключа, като запомните последователността.

Второ, след като разглобите ключа, трябва да го обработите с алкохол. Факт е, че от праха за пране, съединенията от мед и калай започват да се покриват със зелено покритие, което ще съсипе микросхемата, ако превантивното почистване не се извърши навреме.

Ако след разглобяването се виждат визуални повреди на частите, тогава е необходима тяхната подмяна. Понякога се оказва, че се определя необходимостта от подмяна само след сглобяване и проверка.

И трето: изсушете всички части, за да не остане влага с обикновен домакински сешоар. След като сте постигнали чистота и сухота, не бързайте да събирате „устройството“ и не бързайте да го проверявате. Оставете платката да изсъхне, сменете батерията и едва след това продължете с тестовете. След като извършите всички тези операции, има голям шанс да получите не само изключително чист, но и работещ ключ. Проверете състоянието на ключа след окончателното сглобяване. Всички функции трябва да се изпълняват.

Какво се случва с ключа след изпиране?

Степента на проблема зависи от това кой ключ е попаднал в барабана на пералната машина. Предлагат се със и без аларми. В един случай всичко се решава просто.

С чип

Ефектът на водата върху чиповете, които са вътре, е пагубен. Ще трябва да изсушите, разглобите, проверите и сглобите ключодържателя.

Без аларма

Металният ключ за запалване е устойчив на вода и почистващи препарати. Не се поврежда дори от твърди и остри предмети.

Как режимът на обработка влияе на състоянието на ключовете?

За микросхемите вредни са не броят на оборотите или температурата на водата, а контакта с влагата и праха за пране.

Ключът практически не получава механични повреди в барабана, тъй като се намира в джоб.

Всички компоненти се препоръчва да изсъхнат добре. Ще са необходими поне 12 часа, за да изсъхне напълно. Затова частите се оставят за една нощ на топло място. Не бързайте и не оставяйте мокри части.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес