Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-страшните градски легенди (ВИДЕО)

10 юли 2024, 15:35 часа

Случвало ли ви се е да отидете на къмпинг с приятели и да си разказвате страшни истории, докато не ви побият тръпки и не можете да заспите? Ако отговорът е да, днешното статия определено ще ви хареса. Гасете лампите и взимайте пуканките, защото днес ще ви разкажем някои от най-страшните градски легенди.

1. Ла Йорона

Снимка: IStock

Ла Йорона или на испански “Плачещата жена” е легенда в латиноамериканския и мексиканския фолклор, която разказва за отмъстителен призрак на жена, която броди близо до реки и водни басейни, оплаквайки децата си.

Ла Йорона била красива жена от малко село, която се омъжила за богат мъж, с когото имала две деца. Съпругът и обаче често отсъствал и се интересувал от други жени.

Една нощ, Ла Йорона видяла съпруга си с друга жена и в пристъп на ревност завела децата си до близката река и ги удавила. Осъзнавайки какво е направила, тя изпаднала в отчаяние и се удавила в реката.

След смъртта ѝ духът бил осъден да скита вечно, търсейки децата си. От тогава тя обикаля около реки и водни басейни и който я срещне, го очаква ужасна съдба или смърт.

2. Кървавата Мери

Снимка: IStock

Всички сме чували поне веднъж като деца легендата за Кървавата Мери. Кървавата Мери е легенда за призрак, фантом или дух, призован да разкрие бъдещето.

Твърди се, че тя се появява, когато застанеш пред огледалото със свещ в ръка и повториш името ѝ няколко пъти. Исторически ритуалът за гадаене насърчава младите жени да се качат по стълбите назад, държейки свещ и огледало в затъмнена къща. Докато се взират в огледалото, те могат да видят лицето на бъдещия си съпруг.

Има обаче шанс вместо това да видят череп (или лицето на Мрачния жътвар), което показва, че ще умрат, преди да имат шанса да се оженят. Привидението на Кървавата Мери може да бъде добронамерено или злонамерено, в зависимост от историческите вариации на легендата.

Смята се, че тя е вдъхновена от английската кралица Мери I, известна под прозвището “Кървавата Мери” заради преследването на протестанти по време на нейното управление.

3. Легендата за Кухисаке Онна

Легендата за Кухисаке Онна, или "Жената с разрязаната уста", е популярна японска легенда, която има различни вариации. Според една от основите версии, Кухисаке Онна е призрак на жена, която обикаля улиците, особено нощем. Тя носи хирургическа маска, която покрива долната част на лицето ѝ, и често носи дълъг, традиционен японски плащ или кимоно.

Според легендата, когато срещне някого, тя го спира и му задава въпроса “Красива ли съм?”. Ако отговорите с “не”, тя ще извади огромни ножици и ще ви убие. Ако отговорите с „да“, тя сваля маската, разкривайки ужасяваща уста, която е разрязана от ухо до ухо, и задава втори въпрос: „А сега смятате ли, че съм красива?“. Ако отговорите отново с “да”, тя ще разпори устата ви от ухо до ухо.

Според някои твърдения, Кухисаке Онна е била съпруга на самурай, но един ден му изневерила и когато той разкрил предателството ѝ, я наказал, разрязвайки устата ѝ с острия си меч.

Въпреки че бягството от Кухисаке-Онна изглежда невъзможно, се твърди, че ако отговорите с „Горе-долу.“ или ѝ подхвърлите бонбони, ще я разсеете достатъчно, за да успеете да се измъкнете.

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес