Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-полезните езици, които можете да научите

10 март 2022, 17:00 часа

Всеки иска да може да говори повече езици, притежаването на силата да го прави е не само готино, но и изключително полезно. Независимо дали това ще бъде, когато пътувате, или дори може би, когато търсите възможности за работа. Има определени роли, при които наличието на повече от един език на ваше разположение определено може да ви е от полза. Важният въпрос, за който трябва да седнете и да помислите обаче, е кой език трябва да се опитам да науча първо? Очевидно има някои фактори, които не можем да предвидим, които могат да повлияят на вашето решение, като семейни или културни връзки с определена страна или факта, че често посещавате някъде и владеенето на този език би ви било от полза.

За първи път ще има матури по редки езици

Френски

Френският е изключително полезен език, като се има предвид, че се говори в 34 отделни страни по света, включително Франция, Канада, Белгия, Швейцария и Монако. Институтът за чуждестранна служба е категоризирал всички езици в отделни категории по ниво на трудност и колко часа обикновено са необходими, за да говорите безпроблемно. Френският се намира в категория 1, където е посочено, че имате нужда само от около 23-24 седмици (около 575-600 часа) обучение, за да достигнете това ниво. Това е доста изпълнимо. Ако се насочите към това, ще можете да посетите дълъг списък от държави и да говорите като местен.

Арабски

Говорен в 25 различни страни, арабският е следващият в списъка. Арабският е основният език в няколко видни страни като Египет, Судан, Ирак, Мароко и Саудитска Арабия и е впечатляващ език за овладяване. Има много различни диалекти на арабски, които всички произлизат от 3 вида арабски: класически арабски, съвременен арабски и разговорен арабски (‘Ammiyya). Проблемът с арабския е, че е много труден за научаване език. Ако погледнете арабското писане на пръв поглед, може да изглежда като купчина завъртулки, всички съединени заедно. Това е много подробен и красив писмен (и говорим) език, който се нарежда в категория V в скалата за трудност. Това означава, че ще ви трябват около 88 седмици (2200 часа) непрекъснато обучение, за да стигнете до компетентно ниво тук. Може да е трудно да го поискате, но е изпълнимо.

Испански

Испанският е фантастичен език за изучаване и определено ще ви бъде от полза по целия свят. Испанският е основният език на 25 държави, включително Мексико, Испания, Колумбия, Аржентина. Езикът е в категория I по скалата на трудност, така че ще трябва да вложите около 600 часа обучение за този. Все пак ще си струва! Няма ли да е невероятно да седите в кафене в Мадрид и да поръчате кафе, докато можете да обсъдите невероятния гол на Бензема за Реал Мадрид през уикенда?

Чуйте как са звучали древните езици (ВИДЕО)

Португалски

Говори се в 10 страни, включително в Африка, Европа и Америка; Португалският е добър език за изучаване. Това е особено лесно за говорещите испански език, тъй като има значителни припокривания, но все пак е доста лесно и за говорещите английски език. Португалският също е в категория I по скалата за трудност и изисква 23-24 седмици обучение. Португалският е основният език на Бразилия, огромна видна страна в Южна Америка. Докато той е и основният език на Португалия, точно до Испания. Говорещите португалски език често разбират лесно испански, дори и да не са го изучавали.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес