Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-полезният плод за есента

28 септември 2024, 13:30 часа

Есента може и да е романтична, цветна, съживяваща, свързана с надеждата за ново начало през новия сезон, изпълнена с аромат на боров мед, вино и есенни цветя, но може да бъде и много опасна за здравето, което изправя пред редица предизвикателства – борба с депресията, обострени хронични заболявания, усещане за студ и влага. Може да противодействате на негативните страни на есента, съхранявайки от този сезон само пъстри спомени, ако знаете как да промените своето поведение и начин на живот. Качествен сън, движение, осигуряване на чист въздух и досег с природата, интересни занимания и срещи с приятели, пълноценно хранене са онези промени, които са важни за здравето и самочувствието ви през есента. Какво ще сложите на масата е от ключово значение, като специалистите по хранене препоръчват пресни плодове  и зеленчуци, протеини, риба, млечни продукти и ядки за сметка на консервирани, преработени, пълни със захар храни. Те подчертават и значението за здравето на най-полезния плод за есента.

Най-полезният плод за есента – хапвайте го редовно, за да поддържате здравето си

Макар да е трудно да се посочи само един-единствен  плод като най-полезен за здравето през есента, определено може да разграничим тиквата и гроздето като фаворити, които помагат за поддържане на здравето в навечерието на студените месеци от годината.

Още: 8 устойчиви растения, които се садят октомври месец

Ползи от консумацията на грозде

Гроздето е чуден плод, независимо дали ще го консумирате свежо, сушено – стафиди, или ще вдигате наздравици с чаши, пълни с вино – питието на божествата, гроздето се откроява като плод, доставящ ненадминати ползи за здравето. Възможността да се консумира без топлинна обработка, сушено, както и под формата на вино, определя нашето предпочитание към гроздето пред тиквата като най-полезния плод  за  есента.  Консумацията на грозде допринася за подобряване на здравето и превенция на редица заболявания, сред които:

-          Гроздето допринася за поддържане на кръвното налягане в нормални граници, като по този начин е полезно за сърдечно-съдовото здраве и е вкусен начин за превенция на сърдечни и мозъчни удари – инфаркти и инсулти, свързани с високото кръвно налягане. Калият, на който гроздето е щедър източник, помага за понижаване на кръвното налягане основно чрез разширяване на артериите и чрез отделяне на натрия. Гроздето подкрепя сърцето и съдовете и чрез намаляване на високите нива на холестерол  благодарение на съединения, открити в него, чието действие е свързано именно с редуциране на нивата на лошия холестерол в кръвта. Това обаче се отнася основно за червеното грозде, а не за бялото, така че имайте го предвид, когато избирате какво грозде да поднесете на масата си.

-          Богатото съдържание на антиоксиданти в гроздето помага да се преодолеят щетите от свободните радикали и да се бори тялото с тях. Антиоксидантите са ценни със своите противовъзпалителни, имуностимулиращи свойства и са важни и полезни във всяка възраст и за всички. Оксидативният стрес е свързан с хронични заболявания като диабет, рак и сърдечно-съдови, така че разчитаме на антиоксидантите в гроздето да изиграят превантивна роля и да предпазят тялото от тези опасни заболявания. Дори приготвено на вино, след ферментация, антиоксидантите продължават да са активни и да се грижат за здравето, което прави алкохолна напитка ценна за тялото. Антиоксидантите ресвератрол и кверцетин в гроздето играят важна роля в превенцията на сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак, а витамин С, който също е мощен антиоксидант, се грижи и за стимулиране на имунната система. 

Още: Пръскане на градината през есента - как се прави

-          Макар да е много сладко и пълно със захар, гроздето се оказва плод, полезен и за пациентите с диабет, ако не прекаляват с него. Съединения, открити в гроздето, могат да помогнат за подобряване на маркерите за инсулинов отговор и така сладък плод с високо съдържание на захар и със среден гликемичен индекс, се грижи да страдащите от диабет. Намаляване на инсулиновата резистентност, повишаване на инсулиновата чувствителност, защита на бета клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин, подобряване на производството на инсулин – това са само част от благотворните въздействия  на гроздето.

-          Консумацията на грозде води до подобряване на паметта, вниманието и настроението. Като се има предвид, че депресията и лошото настроение скоро ще ни заплашват заради мрачното време, гроздето идва тъкмо навреме, за да усетим благотворното му действие. Гроздето чрез съдържащия се в него  ресвератрол може да предпази от болестта на Алцхаймер чрез намаляване на възпалението на мозъка и премахване на амилоид-бета пептида, чието натрупване е свързано с това състояние.

-          Гроздето е полезно за здравето на костите и за превенцията на остеопорозата.

-          Плодът е вкусен начин за предпазване от гъбички и бактерии.

Още: Как да засадите лалета през есента, за да цъфтят възможно по-рано през пролетта

 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-grapes#TOC_TITLE_HDR_3

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес