Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-необичайните и странни данъци от различни страни

13 октомври 2024, 18:00 часа

Данъчната система може да бъде много разнообразна и понякога включва най-неочакваните данъчни позиции. Изпускане на „газове“, сенки и дори коса - за какво трябва да плащате в друга държава?

 

Данък кравешки газове

Още: Данъци, валутен борд, национализация на пенсии: Говорене за черни сценарии за бюджетния дефицит

Естония има данък върху кравешкото „изпускане на газове“ от 2008 г. Властите смятат, че тези животни са основните замърсители с метан и решават да наложат „екологичен“ данък на собствениците им. Интересното е, че прасетата, конете и другите животни не са били облагани с подобен данък.

 

Данък баня

Друг интересен пример е данъкът върху баните в Русия. През 1704 г. Петър I въвежда такса за тръби за печка и баня. Собствениците на домашни бани можели да изберат да плащат данък или да използват обществена баня, което носело приходи в хазната.

Още: Най-добрите страни за инвестиране в недвижими имоти: България е осма в Европа

 

Данък слънце и сянка

В някои страни, например в Ибиса, в курортите Ибиса, Майорка, Менорка и няколко други острови, е въведена туристическа такса за подобряване на съответната инфраструктура. Почиващите плащат 1 евро на ден за възможността да бъдат на слънце. А във Венеция има още един странен данък: собствениците на сгради плащат за сянката, която техните сгради хвърлят върху общинска земя. След въвеждането на данъка през 1993 г. много кафенета и ресторанти изоставиха шатрите си, за да плащат по-малко в бюджета.

 

Още: ЕС премахна една държава от черния си списък на данъчните убежища

Данък брада

През 1705 г. в Русия е издаден указ за данък върху брадата, чийто размер зависи от класа. Сумата варира от 30 до 100 рубли на година, а селяните са освободени от данък. Въпреки това, за влизане и излизане от града те се таксували по 1 копейка „на брада“.

 

Данък върху татуировки и пиърсинг

В САЩ щатът Арканзас въведе данък върху татуировките и пиърсинга. Това представлява 6% от цената на процедурата и е легализирано през 2005 г. за борба с непрофесионалното татуиране, което може да доведе до предаване на опасни заболявания като ХИВ, хепатит или туберкулоза.

 

Данък дъжд

В Литва и Канада през 2024 г. беше въведен „данък дъжд“, който се налага на жителите в размер на 0,003 евро на кубичен метър вода. Според властите, събраните средства ще бъдат използвани за ремонт на дъждовни канали.

 

Данък танц

В Египет едно време имало данък върху  танцьорките на бели денс. И да не кажа, че подобно решение било нещо необичайно. Още през Средновековието подобна практика е била използвана за попълване на хазната. След забраната за публични танци обаче събирането изчезнало.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес