Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-голямата подводница на света

21 март 2022, 10:30 часа

Много от вас вероятно са чували за огромните "морски китове", създадени от човека и наречени подводници. Малцина обаче разбират размера на такива плавателни съдове. И за да разберете сега, искаме да демонстрираме някои примери за сравнения с най-голямата подводница на света:

Най голямата пещера в света

Акула (проект 941)

Дължината на тази подводница е цели 173 метра! За да придобиете представа, за какво идва реч, само си представете 50-етажна сграда, плаваща под водата! За да ви е още по-лесно да включите фантазията, ето няколко примера: Това е футболно игрище, използвано за международни мачове. Средната дължина на такъв обект е около 105 метра. Именно така, би изглеждало подобно сравнение с подводницата Shark.

Подводницата и АН-225

Дори най-големият самолет в света - Ан-225, в сравнение с подводницата е едва 84-метров. Така се оказва, че Aн е почти два пъти по-малък от "морския хищник". В света има много подводници и повечето от тях са с впечатляващи размери.

Изглед от борда на подобен плавателен съд

На борда на лодка подобен изглед ще изглежда също толкова впечатляващо. Някои от тях имат специални отделения, предназначени за балистични ракети R-39. Теглото на един такъв снаряд е 90 тона, височината е повече от 17 метра.

Реални исторически факти, в които е трудно да се повярва

На най-голямата подводница в света има цели 20 ракетни силоза

По правило по-голямата част от подводницата е скрита от очите ни. Обикновено тя е потопена във вода до бялата маркировка на корпуса. С други думи този блок от стомана и титан, който виждаме над водата, е само 1/3 от целия кораб. Ширината на подводницата на проекта "Акула" е 23 метра, а височината е 25 метра. Това е цяла 8-етажна сграда! А сега си представете как ще изглеждат хора върху такъв чудовищен по размери обект... Разбира се, ще стоят като малки точици или мравки! Е, сега разбирате ли, колко голяма е тази лодка – най-голямата подводница на света?

Кои са най-загадъчните подводници в света? (СНИМКА)

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес