Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите храни през август: Как да ги изберете

12 август 2024, 20:59 часа

Най-добрият начин да се справим с екстремните температурите несъмнено е да се храним здравословно, наслаждавайки се на изобилието от плодове и зеленчуци, които този месец ни предлага. Тъй като ни делят няколко седмици от официалния край на лятото, нека да си похапнем сладки сливи, домати или прясно набрани ябълки.

Още: 6 основателни причини да ядете целина по-често

Грозде

Черно или бяло грозде. Изборът е ваш, според вашия вкус и предпочитания можете да намерите и двата вида в изобилие на пазара.

Как да ги изберем

Изберете добре оформено грозде с твърда кожа.

Как да ги съхраним

Поставете гроздето в херметически затворен найлонов плик в хладилника. Не ги мийте, докато не дойде време за ядене. Ако са влажни, когато ги купувате, поставете кърпичка в торбата, за да абсорбира излишната влага.

Праскови, нектарини и кайсии

Прасковите и нектарините са кралиците на летния сезон. Единствената разлика е, че прасковите са по-твърди и пухкави, а нектарините са с по-гладка кора. Най-страстните почитатели от тези плодове могат да твърдят, че вкусът на прасковата е много по-силен, докато този на нектарините, кайсиите има кисела нотка.

Как да ги изберем

Най-добрият начин да изберете най-добрите праскови и кайсии е по техния цвят. Колкото по-оранжеви са, толкова по-сладки и по-хубави са. Но преди всичко това, на което трябва да се доверите най-много, е вашето обоняние. Най-добрите праскови и нектарини имат неустоим аромат.

Как да ги съхраним

Идеалните праскови и кайсии продължават да зреят, след като бъдат откъснати, така че не се притеснявайте много, ако плодовете са малко твърди в началото. Но не ги прибирайте в хладилника преди да са омекнали и придобили повече вкус.

Лешник

Готвачите смятат ядките за основна храна в кухнята, също като брашното или маслото. Въпреки факта, че имаме лешници през цялата година, през сезона те имат уникален вкус.

Как да ги изберем

Можете да намерите пресни лешници на пазара. Как да ги различим? Много просто, те са обвити в характерната си зелена кожа, която обвива кората.

Как да ги съхраним

Затворените лешници могат да се съхраняват на стайна температура няколко седмици. Докато обелените могат да се сложат в хладилник или още по-добре да се сложат в найлонов плик и да се сложат във фризера.

Тиквички

Има повече от 100 разновидности на тиквички, вариращи на цвят от зелени до сиви до почти черни и във форми от дълги и тънки като хот-дог до големи кръгли, които са класическата тиква.

Как да ги изберем

Потърсете тикви, които са с малък размер. Те трябва да са твърди и без пукнатини или петна. Истинските пресни тикви също имат малко власинки. Колкото по-сива е тиквата, толкова е по-свежа и изобилна, особено за готвене на супа.

Как да ги съхраним

Съхранявайте добре изолирани в хладилник.

Сливи

Има толкова много сортове сливи. И сякаш това не беше достатъчно, ами започнаха да присаждат сливи с праскови, създавайки още повече сортове.

Как да ги изберем

Още: Какви са ползите от пиенето на сок от компот от сливи вечер

Изберете сливи, които са ярки на цвят, но не прекалено твърди. Ако сливата изглежда като покрита с лек прах, това е индикация, че е естествена зрялост и плодът е в добро състояние.

Как да ги съхраним

Сливите ще продължат да зреят дори след като са били набрани. Ако плодът е малко твърд, оставете го на стайна температура за ден-два, за да омекне. Едва тогава трябва да ги поставите в хладилника.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес