Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-честите причини за загуба на коса

06 октомври 2021, 20:25 часа

Губим коса през цялото време и това е напълно нормален физиологичен процес. Всеки ден около 100 косъма падат, а на тяхно място започват да растат нови. Но понякога естественият ред се нарушава и косата започва да пада по-активно от обикновено. Какво причинява повишен косопад и може ли да се справи с него? 

Реклама

За да разберете какво точно се случва с косата ви, трябва да посетите трихолог - специалист по здравето на косата. Той ще проведе тестове (по-специално трихограма) и ще установи точно защо косата губи своята плътност, какъв процент от косата е в етап на активен растеж, колко фоликули са в покой, колко единици всъщност губите на ден, колко здрави са фоликулите и скалпа ... Ако бъдат открити някакви проблеми, трихологът може да ви насочи към консултация с други специалисти, тъй като причините за косопада са много разнообразни - а някои от тях могат да бъдат много сериозни.

Влияние на външни фактори

Много често отговорът на въпроса "защо косата пада?" се крие именно във влиянието на външни фактори. Околната среда има изключително активно влияние върху нашето здраве и благосъстояние, включително състоянието на линията на косата.

Например, екологичната ситуация в региона оказва значително влияние. Мръсният въздух и повишеното ниво на радиационен фон могат да имат пагубен ефект върху здравето като цяло и по-специално върху състоянието на косата. Работата в опасни индустрии, свързани с опасни химикали, също може да повлияе негативно на плътността на косата.

По-често обаче хората сами отравят тялото си. Лошите навици - преди всичко алкохол и тютюнопушене - също могат да доведат до косопад. И тютюнът, и алкохолът увреждат сърдечно-съдовата система: малките капиляри започват да работят по-лошо и храненето на космените фоликули се нарушава.

Стресът, постоянното нервно напрежение, тревожността и депресията също са доста чести причини за косопад.

И накрая, трябва да знаете, че много лекарства могат да отслабят космените фоликули. Антидепресанти, някои хормонални лекарства, химиотерапевтични лекарства, ретиноиди, антипсихотици, антиконвулсанти, тиреостатици, хепарин и някои други лекарства имат такива странични ефекти. 

Но понякога косопадът се дължи на вътрешни причини. В този случай е възможно да се възстанови здравето на косата, но само чрез излекуване на основното заболяване, довело до загуба на коса. 

Авитаминоза. Слабата, тънка и чуплива коса е симптом на липса на много витамини, например витамини от група В. Понякога дефицитът е резултат от монотонна или твърде строга диета. В някои случаи обаче витамините се доставят в точното количество, но не се усвояват от организма - най-често поради заболявания на стомашно-чревния тракт.

Желязодефицитна анемия. Загубата на коса е един от първите признаци на недостиг на желязо. Както при витамините, недостигът на желязо може да бъде причинен както от липсата на желязо в храната, така и от проблеми с усвояването на този елемент. 

Инфекциозни заболявания на скалпа. Болести като псориазис, себорея и различни гъбични инфекции често водят до косопад.

Хормонални нарушения. Хормоните оказват огромно влияние върху цялото тяло, включително състоянието на линията на косата. Андрогенната алопеция е само пример за такъв ефект. Този тип плешивост е най-често срещан при мъжете, съставлявайки около 95% от цялата загуба на коса.  

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес