Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наистина ли акулите умират, ако спрат да плуват?

28 декември 2022, 16:22 часа
Реклама

Това е широко разпространено схващане: Ако акулите спрат да плуват, те умират. Но дали това е вярно? Нека разберем. Ако погледнете акулата-гризач и тигровата акула, това убеждение вече е доказано невярно. Те и още няколко вида акули могат да спрат да плуват, когато пожелаят. Те дишат чрез букално изпомпване, като активно "вдишват" вода с помощта на мускулите на бузите, за да я вкарат в устата и да я прехвърлят през хрилете. Това позволява на акулите да спрат да се движат, но да продължат да дишат. Те могат да почиват на океанското дъно без притеснения и дори частично да се заравят в пясъка, като използват дихателните отвори зад очите, наречени спиракли, за да изтеглят водата през хрилете, когато устата им е покрита.

Огромен крокодил погълна цяла акула пред очите на рибари

Но някои видове акули не разполагат с лукса на букалните помпи. Например голямата бяла акула, китовата акула и акулата мако изобщо нямат букални мускули. Вместо това тези акули разчитат на задължителна таранна вентилация - начин на дишане, който изисква акулите да плуват с отворена уста. Колкото по-бързо плуват, толкова повече вода се изтласква през хрилете им. Ако спрат да плуват, те спират да получават кислород. Което значи, че или се движат, или умират. Други видове акули, като рифовата акула, дишат, като използват комбинация от букално изпомпване и задължителна вентилация с таран. Когато плуват бавно, те могат да използват букално изпомпване, за да допълнят количеството кислород, получено от вентилацията. И ако решат да спрат да се движат за няколко минути, няма да рискуват живота си, въпреки че обикновено не са толкова умели в неподвижността, колкото акулите, които дишат само чрез букално изпомпване.

Орел вдигна акула и прелетя над плаж (ВИДЕО)

От тези три начина, по които акулите дишат, комбинацията от букално помпане и задължителна таранна вентилация е далеч най-разпространена. Следователно повечето видове акули няма да умрат, ако спрат да плуват. Тогава защо много хора смятат, че ще умрат? Акулите често са сравнявани с костните риби, клас риби, които дишат чрез задължителна таранна вентилация. Тъй като всички костни риби са постоянни плувци, много хора предполагат, че и всички акули са такива. Дори хора, които не правят тази връзка, могат да попитат: "Виждали ли сте някога спяща риба?". Но нека си припомним, че повечето хора не са виждали и „неспяща“ акула.

Спят ли акулите?

Преди да си затворим темата, ето още един мит, който трябва да бъде развенчан: Всички риби, освен акулите, умират, ако спрат да плуват. В действителност дишането при видовете риби, които не са акули, е също толкова разнообразно, колкото и при видовете акули. Някои риби спят на океанското дъно, точно както правят някои акули. Може би хората, които мислят обратното, просто не са виждали тези риби по време на сън. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес