Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Началничките плашат мъжете повече от босовете

13 юли 2015, 12:09 часа

Работата под ръководството на жени кара мъжете да се чувстват в по-голяма опасност от общуването с началници от собствения пол и те компенсират това усещане с грубост и агресия, изясняват социолози, публикували изводите си в сп. Personality and Social Psychology Bulletin.

Екатерина Начаева от университета Бокони в Милано (Италия) и колегите ѝ разкрили изключително любопитна проява на този феномен, като наблюдавали взаимоотношенията сред групи студенти и студентки в един американски университет, съгласили се да вземат участие в експериментите.

В рамките на опитите учените предложили на доброволците да играят игра, при която те трябвало да се опитат да си намерят работа, да преминат прост компютърен тест и да си издействат максимално висока заплата от "мениджъра на отдел Кадри", чиято роля се играела от мъж или жена.

След всяка сесия на "преговори" Начаева и колегите ѝ оценявали доколко уязвим се чувствал всеки доброволец, като извеждали на екрана на компютъра повече думи и карали доброволците да запомнят максимално количество от тях. Обикновено, колкото по-неспокоен и уязвим се чувства човек, толкова по-добре запомня думи с негативна емоционална окраска.

Резултатите от експеримента се оказали изключително интересни. Станало ясно, че мъжете средно искали повече пари, което се явява проява на агресивност, и се чувствали най-уязвими, когато си имали работа с мениджър жена. Когато те контактували с бос мъж, изискванията им се занижавали почти с пет хиляди долара (годишно) и те не проявявали признаци на страх и дискомфорт на тестовете с думи.

Нищо подобно не се наблюдавало при студентките – те изисквали еднаква заплата както от началниците мъже, така и от шефките, която била винаги стабилно по-малка от изискванията на представителите на противоположния пол. Както отбелязва Нечаева, това по-скоро е свързано с проявата на по-малко агресия на жените по време на преговорите с "работодателите".

Аналогична ситуация възникнала в хода на друг експеримент, в рамките на който доброволци делили бонусите към заплатата с "колеги" и "босове“. Както показал този опит, мъжете били готови поравно да разделят парите си с жени само когато те им били колеги, а не шефове, като активните и амбициозни началници получавали най-малко пари от тях.

Според Начаева жените могат да се борят с тази особеност на мъжката психология по "асиметричен" път – за приспиване на мъжкото его те могат да се правят на по-малко активни и амбициозни, отколкото са всъщност. Това ще им помогне да снижат степента на напрежение в работния колектив и да изгладят отношенията с колегите си мъже.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес