Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На какво се дължи хълцането и как да се отървем от него?

30 септември 2024, 13:30 часа

Една от неприятните и конфузни ситуации, в които може да попаднете, е свързана с предстояща презентация, публично говорене или изява, които ще започнат до минута, а вие хълцате и нямате представа как ще излезете пред публиката. Хълцането е достатъчно неприятно,  а понякога и болезнено, за да желаете да се отървете от него, дори да сте сами в дома си, а какво остава, когато се появява във важен за личния или кариерния ви живот момент, когато сте достатъчно притеснени и желаете всичко да протече идеално, а хълцането не престава. На какво се дължи хълцането и как да се отървем от него, всъщност най-вече как да се отървем от него, е всичко, което ни вълнува в онзи момент.

Защо хълцаме?

Неприятното досадно хълцане е резултат от мускулен спазъм на диафрагмата, който се случва при вдишване на въздух. Причинява се от различни провокиращи фактори като:

Още: Лекар: Хълцането може да е симптом на сериозно заболяване

  • Последователна консумация на студена и топла храна, една след друга.
  • Твърде бързо хранене, водещо до раздуване на стомаха, намиращ се непосредствено под диафрагмата, което води до дразненето и свиването ѝ, подобно на това при вдишване.
  • Стрес, емоционални преживявания.
  • Неврологично увреждане, нарушение на нервни пътища.
  • Гастроезофагеална болест.
  • Някои медицински състояния, лекарства и операции, причиняващи хълцане, което продължава с дни, седмици или дори месеци, което налага лечението му и овладяване на причините за него.
  • Болести на централната нервна система като инсулт, болест на Паркинсон или множествена склероза.
  • Белодробни заболявания като пневмония, белодробна емболия или плеврит. Ако имате симптоми на емболия или инсулт потърсете незабавно спешна помощ.
  • Тумори на хранопровода или на панкреаса.
  • Нарушен метаболизъм и др.

В повечето случаи хълцането е безобидно и ще премине лесно и бързо, надяваме се преди да дойде вашия ред да се изправите и говорите пред  публика, но в редки случаи може да е сигнал за по-сериозно подлежащо заболяване, протичащо скрито, а ако продължи дълго – с часове или ден-два е важно да потърсите лекарска помощ, тъй като ще изтощи организма ви, неспособен нито да се храни нормално, нито да спи добре именно заради хълцането, а и е важно да откриете причината – не бързайте да се притеснявате, но и не изключвайте множествената склероза или различни белодробни проблеми, ако имате и техни симптоми.

Какво да не правим, когато хълцаме?

Ако сте предразположени към хълцане, важно е да избягвате силни емоции и стрес, да не консумирате горещи или пикантни храни и да стоите далеч от напитките с балончета. Добре е да се консултирате и с лекаря си за намиране на причината и преустановяване на склонността ви към хълцане, за да не попадате в конфузни ситуации – все пак не може да планирате хълцането си и това е допълнителен стресов фактор.

Още: Опасно ли е хълцането или е просто мит

Как да преустановим хълцането?

На какво се дължи хълцането и как да се отървем от него е водещ въпрос. Има десетки бабини лекове за спиране на хълцането. Кои работят и кои не оставяме на вас да проверите.

-          Задръжте дъха си, ако хълцането ви притеснява и пречи на работата или социалния ви живот точно в момента. Вземете дълбоко въздух и го задръжте, колкото можете. Обикновено това помага, макар че в някои случаи продължавате да си хълцате, докато задържате дъха си, а това е неприятно като усещане.

-          Пийте студена вода или поне направете гаргара с нея.

Още: Спиране на хълцането - ето какво се прави за броени секунди

-          Отхапете лимон.

-          Дишайте в хартиен плик за кратко.

-          Хапнете си лъжица захар.

Всички тези съвети как да се справите с хълцането са народни лекове и научно не са доказани и обосновани, но пък са напълно безвредни и нищо не пречи да ги изпробвате дори всички заедно – един след друг.

Ако страдате от гастроезофагеална болест или от друго заболяване, свързано  с хълцането, приемайте предписания ви медикамент за него. Ако страдате от дълги периоди, свързани с изява на хълцане, вероятно лекарят ви е предписал медикаменти, които да помогнат, акупунктура, нервни блокади или друго работещо от медицинска гледна точка решение.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17672-hiccups

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес