Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мозъкът сигурно се уморява: Учените обясняват защо

18 юли 2024, 17:44 часа

Мозъкът е изключителен орган, който управлява нашите мисли, емоции, движения и реакции. Въпреки това, както всяка друга част на тялото, той може да се умори. Учените се задълбочават в причините за мозъчната умора, разкривайки завладяващи идеи за това защо мозъкът се уморява и как това се отразява на цялостното ни функциониране.

Физиология на мозъчната умора

В основата на мозъчната умора е концепцията за невронните ресурси. Мозъкът, макар и мощен, разполага с ограничени ресурси, като невротрансмитери, глюкоза и кислород, които са от съществено значение за оптималното му функциониране. Когато се занимаваме с умствено натоварващи задачи, тези ресурси се изчерпват. Един от ключовите невротрансмитери, аденозинът, се натрупва по време на продължителни периоди на бодърстване и умствена дейност, което води до чувство на умора и необходимост от сън за възстановяване на баланса.

9 неща в дома, които причиняват умора

Когнитивно натоварване и умствено изтощение

Теорията за когнитивното натоварване твърди, че мозъкът има ограничен капацитет за обработка на информация. Когато този капацитет бъде надхвърлен, настъпва когнитивна умора. Това е особено очевидно при задачи, изискващи продължително внимание и решаване на сложни проблеми, при които префронталната кора, отговаряща за изпълнителните функции, се претоварва. Префронталният кортекс е от решаващо значение за вземането на решения, планирането и потискането на неподходящи реакции, а неговото претоварване води до спад в ефективността и повишено усещане за умствено изтощение.

Роля на циркадните ритми

Циркадните ритми - естествените цикли на будност и сън - играят важна роля за мозъчната умора. Супрахиазматичното ядро в хипоталамуса регулира тези ритми, като реагира на светлинни сигнали и контролира отделянето на мелатонин - хормон, който подпомага съня. Нарушенията на циркадните ритми, като например тези, причинени от нередовен сън или излагане на изкуствена светлина през нощта, могат да засилят мозъчната умора, което води до влошаване на когнитивните функции и смущения в настроението.

Психологически фактори

Психологическите фактори също допринасят за умората на мозъка. Известно е, че стресът, тревожността и депресията изчерпват умствената енергия. Хроничният стрес активира хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос (HPA), което води до отделяне на кортизол - хормон на стреса. Повишените нива на кортизол за продължителни периоди от време могат да влошат когнитивните функции, да намалят невронната пластичност и дори да свият хипокампуса - област, която е жизненоважна за паметта и ученето.

5 заболявания, при които умората е основен симптом

Намаляване на мозъчната умора

За борба с умората на мозъка учените препоръчват няколко стратегии. Адекватният сън е от първостепенно значение, тъй като той позволява на мозъка да изчисти метаболитните отпадъци чрез глимфатичната система и да възстанови изчерпаните невротрансмитери.

Редовните почивки по време на умствено натоварващи задачи могат да предотвратят претоварването на префронталната кора. Физическите упражнения също са полезни, тъй като увеличават притока на кръв към мозъка, подпомагайки доставката на кислород и хранителни вещества. Техниките за осъзнатост и намаляване на стреса, като медитация и упражнения за дълбоко дишане, могат да помогнат за понижаване на нивата на кортизол и за подобряване на цялостното психично състояние.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес