Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мокра кърпичка вместо джобен антисептик, за да не навреди на здравето

09 юли 2024, 07:45 часа

През последните години прозрачните антисептици в джобни размери станаха популярни под формата на пръчици, спрейове и гелове, които се нанасят върху ръцете, за да ги дезинфекцират.

Те са удобни за носене, за използване след посещение на обществени места или транспорт. Или преди ядене, ако няма къде да си измиете ръцете. Но дали ги използваме правилно и най-важното дали са безопасни за здравето, особено за децата?

Как да си направим домашни мокри кърпички?

За какво са нужни?

Хигиенните антисептици се използват за защита срещу вируси и бактерии навсякъде по всяко време за лечение на:

·         ръце

·         ожулвания и драскотини;

·         повърхности, които влизат в контакт с ръце без ръкавици.

Как да изберем безопасен антисептик?

Ефективността на продукта зависи основно от съдържанието на алкохол в състава и степента на замърсяване на ръцете или повърхността. Антисептиците са най-ефективни в комбинация със сапун. Това означава, че първо трябва да измиете добре ръцете си със сапун и след това да нанесете антисептик.

Когато избирате антисептик, трябва да обърнете максимално внимание на маркировките върху опаковката и неговия състав. Обърнете внимание на бележки върху опаковката като:

·         „не предизвиква алергични реакции“;

·         “универсален: за кожа и всякакви повърхности”;

·         „няма дразнещ ефект върху кожата“;

·         „био, на базата на естествени съставки“;

·         „Одобрено от СЗО“ и др.

Днес антисептици се произвеждат и за деца, те са най-нежни и сравнително хипоалергенни в състава си. Могат да се използват и от възрастни, които могат да имат кожни реакции към козметиката. Колкото по-малко компоненти има, толкова по-безопасен е продуктът.

Освен това има продукти, които не съдържат алкохол, така че дори ако случайно попадне в устата или детето почеше окото си, няма да се случи нищо критично. Например, след третиране на ръцете с такъв антисептик, детето може спокойно да яде като държи храна в ръцете си. Независимо от състава, децата могат да използват антисептици с повишено внимание само под наблюдението на възрастни.

Предимства и недостатъци от мокрите кърпички

Колко често може да се използва?

Тялото на детето първоначално е създадено по такъв начин, че да го предпазва максимално, докато то изследва света. 70% от лимфоидната тъкан (имунитет) се намира в червата. Това означава, че тялото е готово детето да изследва света през устата и не всяка мръсна ръка или играчка ще бъде „фатална“.

Освен това, при честа и неразумна употреба на антисептик от всякакъв състав, ние нарушаваме защитната (бариерна) функция на кожата, което може да доведе до нейното увреждане и да стане входна точка за инфекция. Честата употреба също може да причини контактен дерматит, който лесно може да бъде объркан с алергична реакция при детето.

Има опасни компоненти

Някои продукти под формата на гелове съдържат триклозан, който има антибактериален ефект, но може да създаде патологична резистентност на бактериите към антибиотиците. Честата употреба може да доведе до образуване на агресивни стафилококови колонии. Други могат да съдържат фталова киселина. При постоянна употреба и случайно поглъщане в тялото могат да възникнат хормонални смущения.

Тоест, всеки антисептик трябва да се използва разумно! Няма нужда да се паникьосвате и да използвате антисептик на всеки 5 минути за почистване на ръцете, играчките и т.н., понякога е достатъчна обикновена мокра кърпичка.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес