Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли млечните зъби да спасят живота ни?

05 април 2024, 05:55 часа

За децата разклатеният млечен зъб е голяма работа. Но според учените за родителите това може да е още по-голям проблем. Всъщност то може да спаси живота на вас или на детето ви.

Когато сте дете, разклатеното зъбче означава посещение на феята на зъбките и така важния подарък под възглавницата. Но, родители, слушайте: Според изследователите детските зъби са ключов компонент за регенерацията на тъканите и потенциално лек за няколко заболявания. Това е така, защото стволовите клетки в млечните зъби са в изобилие.

Още: Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Какво представляват стволовите клетки?

Стволовите клетки са клетки, които могат да се превърнат в редица различни видове клетки. Това означава, че една стволова клетка може да се превърне в друга стволова клетка или, да речем, да узрее в клетка, която изгражда сърцето. Някои ценни приложения на стволовите клетки включват генериране на здрави клетки, които могат да заместят болните, което е особено полезно при болести като Алцхаймер, сърдечни заболявания и дори рак; учене на изследователите за това как работят клетките на нашето тяло; и тестване на нови лекарства и лечения.

Стволовите клетки, събрани от млечни зъби, могат да се съхраняват и евентуално да се използват в бъдеще за лечение на заболяване, което детето или член на семейството му може да развие в бъдеще.

Според Майкъл Шмит, професор по микробиология и имунология в Университета на Южна Каролина, разбирането ни за стволовите клетки напредва до такава степен, че един ден много скоро може да знаем как да изберем точно коя болест трябва да лекуваме с нашите стволови клетки!

"Този ден не е много далеч в бъдещето", казва Шмит. "Вероятно ще го видим още приживе, когато ще можем да изберем даден ген и да разберем как да поправим това, което не е наред с нас."

За родителите, които са пропуснали да запазят кръвта от пъпната връв на детето си, запазването на стволови клетки в бебешки зъби може да се окаже привлекателна възможност. Подобно на бебешките зъби, кръвта от пъпната връв е пълна със стволови клетки и може да бъде запазена за бъдеща употреба.

"Млечните зъби просто са това допълнително средство, с което можем да ги възстановим", казва Шмит. "Кръвта от пъпна връв е чудесна, но ако може да ги получим от млечните зъби, толкова по-добре, защото не се налага да ги банкираме в деня на раждането. Всъщност можете да изчакате, докато зъбите пораснат."

Още: Културните тайни на ръкостискането: Вижте как се възприема от различните народи по света

Ако сте пропуснали да се възползвате и от двата етапа на живота, не се притеснявайте! Стволови клетки има и в мъдреците.

Независимо дали сте съгласни или не с изследванията на стволовите клетки, това откритие със сигурност ви дава много поводи за размисъл.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес