Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мляко с изтекъл срок? Ето как да го използвате вместо да го изхвърляте

27 септември 2024, 12:57 часа

Когато видим на опаковката с мляко, че то е с изтекъл срок на годност, бързо го изхвърляме.

Разбира се, трябва да се имат предвид сроковете на годност, но има някои случаи, в които можете да използвате млякото, въпреки че може да е с изтекъл срок на годност. В тази статия ще разберете за друга употреба на изтеклото мляко, за да не рискувате със здравето си.

Още: Задължително направете това преди да върнете стайните растения на закрито

Използвайте мляко с изтекъл срок на годност за поливане на вашите растения

Престоялото мляко е чудесно за поливане на вашите растения! Калцият е много важно хранително вещество за здравето на растенията. Ако вашето растение има недостиг на калций, корените и младите листа може да покажат проблеми по време на растеж.

Звучи като хитър начин да изразходвате млякото с изтекъл срок на годност, нали?

Ако сте готови да приложите на вашите растения това третиране с калций, трябва да комбинирате млякото с изтекъл срок на годност с равно количество вода. След това с този разтвор полейте вашите растения или напръскайте листата с него, за да го поемат максимално добре. Пръскането на растения с този разтвор също може да предотврати появата на мухъл по растенията.

Още: Сложете това на дъното на саксията и растението ви няма да изгние

Въпреки че учените все още не са сигурни как работи този млечен спрей, повечето смятат, че протеините в млякото взаимодействат със слънцето, за да създадат антисептичен ефект. За да бъде ефективен, млечният спрей трябва да се прилага при ярка светлина и да се повтаря на всеки 10 дни.

Така че следващия път, когато се изкушите да изхвърлите млякото с изтекъл срок на годност, спомнете си колко важно може да бъде то за вашите растения.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес