Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митовете за акнето, на които трябва да спрете да вярвате

10 октомври 2021, 22:55 часа

Акнето е едно от най-често срещаните дерматологични заболявания - засяга жени и мъже от всички възрасти, по целия свят. Има много информация за него, особено в интернет. Не всички от тях обаче са верни, а някои дори могат да бъдат вредни за вашето здраве. Ето защо представяме най-популярните митове за акнето.

Акнето засяга само подрастващите

Общоприетото схващане, че акнето засяга само подрастващите, може да се дължи на факта, че именно през юношеството се появяват първите му симптоми. За съжаление е грешно. Хората над 30 и 40 също се борят с акне. Те са както жени, така и мъже. По правило болестта им е по-тежка и по-трудна за лечение.

Слънчевите бани успокояват акнето

Хората, които се борят с акнето може да забележат, че след почивните дни прекарани на плажа или някъде навън под слънчевите лъчи броят на пъпките по лицето е намалял и цветът на кожата е изравнен. За съжаление, това е погрешно впечатление, свързано с хипертрофията на роговия слой. Обикновено след няколко дни проблемът се връща с удвоена сила. Освен това слънчевата радиация е вредна за кожата и трябва да се избягва прекомерното излагане. 

Можете да хванете акне от човек с този проблем

Акнето не е заразно, така че е невъзможно да се прехвърли от един човек на друг, дори при близък и директен контакт.

Акнето изчезва спонтанно с възрастта

При някои хора акне лезиите могат да изчезнат с края на пубертета. Не е вярно обаче, че нищо не трябва да се прави. Акнето е заболяване, което изисква лечение под наблюдението на специалист. Много често кожните лезии могат да станат постоянни в зряла възраст или да оставят грозни белези за цял живот .

Хормоналните нарушения са отговорни за акне при възрастни

Акнето се причинява от прекомерна активност на мастните жлези. Хормоните (главно андрогени и прогестерон) са отговорни за тяхната "неизправност". Твърде високата им концентрация в организма обаче е резултат от нарушения на ендокринната система при по-малко от 10% от всички случаи на акне. По-често причините за повишаването на нивата на хормоните са: дълготраен стрес, генетични фактори, грешки при грижите, неправилна диета, пушене, прием на определени лекарства (както и фактори, които все още не са известни).

Измиването на лицето често помага при акне

Честото измиване на лицето може да причини прекомерна сухота и дразнене на кожата и по този начин да влоши симптомите на акне. Достатъчно е да почиствате кожата два пъти на ден - сутрин и вечер.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес