Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Милионерите дават отговор на въпроса: Колко пари са нужни, за да сте щастливи

08 май 2024, 05:10 часа
Реклама

Могат ли парите да купят щастие? Това е вечен въпрос, който вероятно всеки си е задавал в един или друг момент. В края на краищата, кой знае колко пари са нужни, за да живее наистина пълноценно. Много хора си мислят колко пари им трябват, за да си купят къща, да се сдобият с колата, която искат, да си позволят да имат семейство, а поради липса на по-подходящ израз много хора се чудят колко струва да изживеят мечтата си?

Още: Тези 6 фрази показват, че сте щастлив човек!

Знаем много добре, че хората ще се постараят да намерят отговор на тези въпроси - всяка седмица милиарди левове се прахосват за билети от тотото. Но дори и човек да има късмет и да спечели абсурдната сума, може ли да си купи щастие с пари?

Изследователи проучват връзката между парите и щастието

За да се добие представа за връзката между парите и щастието, ново проучване на Харвард проучва 4000 милионери и ги пита каква точно е необходимата сума, за да бъдат щастливи. Въз основа на отговорите се оказва, че за да бъдат тези милионери на върха на щастието, са необходими много пари.

Изследователи от Харвардското бизнес училище наскоро помолиха повече от 4000 милионери да оценят колко са щастливи по скалата от 1 до 10. Респондентите с поне 8 милиона долара са получили по-високи оценки от тези със 7,9 милиона долара или по-малко. Но има уловка - мнозинството от всички милионери заявили, че за да бъдат напълно щастливи, трябва да увеличат неимоверно богатството си.

Големият екзистенциален въпрос дали парите могат да купят щастие също е посрещнат с вдигане на рамене. Само при високите нива на богатство (8 млн. долара или повече) респондентите се оказват „по-щастливи“ от тези с по-ниски нива на богатство, а разликите са скромни - по-малко от половин точка по 10-степенната скала.

Изследователите не са сигурни защо точно 8 милиона долара са критичната точка. Може би това е магическото число, което извежда хората с високо нетно състояние пред техните равнопоставени и повишава възприятието им за собствена стойност. Или може би 8 млн. долара е прагът, при който милионерите смятат, че парите им са достатъчно сигурни, за да ги харчат свободно за неща като благотворителност и големи луксозни подаръци.

Още: Държавите, в които живеят най-много милиардери

Да, правилно прочетохте. Дори за тези хора, които са направили „само“ 7,9 милиона долара или по-малко – но все още са милионери – не смятат, че това е достатъчно. И ако 8 милиона долара не могат да направят някои хора щастливи, изглежда, че сме по-добре без тези милиони. Парите са хубаво нещо, но знаем, че нашите приятели и семейство са това, което наистина ни прави щастливи.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес