Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

23 април 2024, 09:50 часа

Сезонът на люляка дойде. За да може букетът от него да издържи по-дълго време, е необходимо да се грижите правилно за него.

Най-добре е букетът от люляк да се откъсва сутрин или вечер. За целта е препоръчително да се използват чисти градинарски ножици.

Необходимо е разрезът да се направи диагонално и на мястито на откъснатите клонки да се прилепи малко восък. Откъснатите цветя трябва веднага да се поставят във вода. Люляковите клонки могат да стоят във ваза от 3 до 7 дни. А за да издържат още повече, трябва да се спазват няколко правила.

Какво да направите, за да издържи букетът от люляк по-дълго?

Всеки ден режете клоните диагонално с 1-2 сантиметра. Не забравяйте да сменяте водата всяка сутрин. Ако желаете, използвайте хранителни вещества, които можете да закупите в магазините за цветя. Вместо това във вазата можете да добавите аспирин, малко захар или супена лъжица оцет.

Дори не сте предполагали за тези лечебни свойства на люляка

Напръскайте люляковите клонки с вода през деня, като температурата на водата във вазата трябва да е стайна. Най-добре е да използвате утаена чешмяна вода. Не дръжте букета на слънчево място, за да запази свежестта си възможно най-дълго.

Ако забележите, че люлякът започва да повяхва, потопете клонките във вряща вода за няколко минути, а за да удължите живота на клонките, отрежете излишните листа, които са започнали да съхнат.

Мътната вода във ваза означава едно нещо - там се размножават бактерии, така че я сменете с прясна вода. За по-добро подхранване на клоните стъблата се режат напречно.

Други трикове за запазване на свежестта на букета по-дълго

Независимо от вида на цветята има някои универсални тънкости за запазване свежестта на букета за по-дълго време. Ако са ви го подсрили през студения сезон, преди да поставите букета във вода, го разопаковайте и го оставете да престои на стайна температура. Растенията са в шок след замръзване и трябва да се адаптират. Не поставяйте цветя близо до източник на топлина.

Преди да поставите букета във вода, подрежете стъблата. Направете това с остър нож под течаща вода. След това незабавно поставете букета в съд с вода.

Ако мислите как да запазите букета си свеж по-дълго, поставете го в утаена вода със стайна температура и я сменяйте всеки ден. Препоръчително е стъблото да се подрязва с 2-3 сантиметра при всяка смяна на водата.

Важно е да се спазват температурните условия за съхранение на растенията. Не поставяйте цветята на течение, близо до източник на топлина или на пряка слънчева светлина. Това води до загуба на влага и до бързо увяхване на цветята. В идеалния случай букетът трябва да се държи в леко хладно и проветриво помещение.

Амонякът или камфорният спирт спомагат за по-бързото отваряне на пъпките. Достатъчна е концентрация от половин чаена лъжичка на 1 литър вода.

Обикновената готварска сол може да удължи живота на един красив букет. Добавете чаена лъжичка сол на 1 литър вода след всяка смяна на течността във вазата. Амонякът има същия ефект - само няколко капки ще ви позволят да се насладите на красотата на букета по-дълго.

Здраве, късмет и пари носи това цвете, ако го поставите в дома


 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес