Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Любовта трае три години“ и още 4 разрушителни мита за връзките

12 октомври 2024, 17:00 часа

Повечето психолози уверяват, че основата на много проблеми в отношенията е вярата в стереотипи, които пречат на хората да изпитват истински чувства и да действат, както им казва сърцето. Вместо това много двойки следват митични ритуали и правила, многократно изграждайки невидими стени около себе си, които разрушават любовта. Заедно с психолога Татяна Петрова разбираме какви вредни митове за връзките са все още живи в съзнанието ни и защо е време да се отървем от тях завинаги.

Мит No1: Любовта трае три години

Този израз се появи благодарение на едноименната книга на Фредерик Бегбедер и филма, базиран на този роман. Първо година на страст, след това година на нежност и накрая година на скука – такова развитие очаква всяка двойка според този мит. Повярвали в него, три години по-късно можем да се убедим, че любовта е отминала. И нещо трябва да се направи. и какво? Търсите нова любов, съживявате стара?

Още: Как да разберем дали сме срещнали любовта на живота ни

Всъщност любовта няма давност. Влюбването може да не продължи дълго. А любовта е нещо, което се ражда с общи усилия. Чрез усилия за разбиране, приемане, уважение и вяра в любимия човек. Това усещане продължава, докато сте готови да положите тези усилия, тъй като това наистина е нашият съзнателен избор.

Мит №2: Щастливите двойки не се карат.

Те се срещнаха, започнаха да живеят заедно и никога, никога не се караха. И ако честите конфликти в отношенията ни са на лице, това не е любов.

Важно е да се разбере, че конфликтът е просто изясняване на нуждите на всеки партньор. Конфликтът може да бъде решен мирно, ако страните желаят да чуят взаимно нуждите и желанията си. В семейната психология дори е въведено понятието нормативни кризи. Те са нормативни, защото нормално се срещат във всяко семейство. Семейството и взаимоотношенията са мястото на най-голям конфликт на интереси и нужди. След като се научим да виждаме и уважаваме нуждите на нашия партньор, можем лесно и изгодно да излизаме от конфликти, тоест да се научим да установяваме споразумения помежду си. И това е една от основните задачи на съвместния живот.

Още: Как да разберете, че новият човек е вашият кармичен тест?

Мит № 3: Ако чувствата са изгубени в една връзка, трябва да се разделите и да потърсите истинската любов

Този мит е просто приказка за идеален живот, идеална любов, идеален партньор. Вдъхновен е от детските нагласи (любими филми, прочетени книги, нашите мечти и образи).

Ако страстта и старите чувства са изчезнали от връзката ви, не трябва да бързате да се разделите. Помислете какво може да е причинило този проблем? Вие или вашият партньор може да сте спрели да работите върху вашия съюз, да отделяте по-малко време на връзката или да се игнорирате един друг и да приемате любовта си за даденост.

Но отношенията, които сме изградили, не са нещо старо, което можем просто да изхвърлим. Животът на всеки от нас е уникален и виждаме доказателства за това как концепцията за еднократна употреба не е екологична. Всичко създадено в нашия живот изисква внимателна грижа. За да има чувства между партньорите, трябва да вложите своята топлина и енергия в тях. И преди да помислите за нова връзка, трябва честно да отговорите на един важен въпрос: „Правя ли всичко за съществуващите?“

Още: Не визия, тези 6 женски качества полудяват мъжете

Мит № 4: Сексът е разрешен само след x броя срещи

Този популярен мит, вдъхновен от правилата на патриархалното общество, е здраво вкоренен в съзнанието на много жени, които са твърдо убедени, че сексът е вид материя, която пряко влияе върху развитието на връзките. Ето защо, преди да влязат в интимна връзка с партньор, те изчакват известно време, за да не изглеждат твърде налични/заинтересовани/отчаяни (подчертайте, ако е необходимо).

Всъщност броят на срещите, прекарани преди секс, няма никакво значение - както каза героинята на един от най-популярните телевизионни сериали за жени: „Вярвам, че един мъж може да напусне момиче със същия успех, ако тя е спала с него на първата среща или на десетата”.

Мит №5: Не можете да поемете инициатива.

Въпреки факта, че в съвременния свят половите роли на мъжете и жените постепенно избледняват на заден план, много жени все още са убедени, че да се обадиш/пишеш/каниш някого на среща първа е признак на лош вкус и сигурен начин да се сложи край аферата.

Разбира се, този мит, както всичко в нашия списък днес, няма нищо общо с реалността. Времената, в които привилегията да поемаш инициативата оставаше за мъжа, отдавна са отминали – днес вашите собствени чувства, желания и нужди имат значение и затова не трябва да се страхувате да направите първата крачка, дори и да не сте сигурни в резултата.

източник: https://www.marieclaire.ru/psychology/lyubov-zhivet-tri-goda-i-eshe-4-razrushitelnykh-mifa-ob-otnosheniyakh/

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес