Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесни трикове за премахване на слънцезащитен крем от дрехите

16 юли 2024, 10:22 часа

Нищо не крещи така за лято, както един хубав ден под жаркото слънце, след като сте се намазали със слънцезащитен крем, разбира се. Единственият недостатък на цялото това старателно нанасяне? Слънцезащитният крем може да попадне не само върху кожата ви, но и върху дрехите, банския костюм и кърпата ви. Добрата новина? Не е задължително да остави трайни следи. Продължете да четете, за да разберете как да премахнете слънцезащитния крем от тъканите.

Още: Петно от доматен сос: Тези съвети ще спасят всяка дреха

Защо е важно да премахнете слънцезащитния крем от тъканта възможно най-скоро

"Повечето формули на слънцезащитните продукти съдържат масла, които могат да оцветят дрехите ви, подобно на хранителните мазнини", обяснява Сами Уанг, старши научен сътрудник в отдел "Грижа за тъканите" в компания за козметика, "а физическите" слънцезащитни продукти съдържат и минерали, които могат да оставят упорити бели следи по дрехите." Освен това слънцезащитните продукти съдържат авобензон - химикал, който блокира UVA лъчите, и който може да създаде петна, подобни на ръжда, ако се остави да престои. Ето защо, обяснява тя, "е важно да премахнете слънцезащитния крем възможно най-скоро, за да предотвратите трайно оцветяване".

Как да премахнете слънцезащитния крем от тъканта

Тези три метода го правят изключително лесно!

1. Използване на сода за хляб за премахване на слънцезащитния крем от тъканта

Повечето слънцезащитни продукти съдържат масло, което може да бъде трудно за отстраняване, ако се запечата в дрехите или банския ви костюм. "За да премахнете петната, просто направете паста, като смесите равни части вода и сода за хляб; оставете да подейства върху тъканта за 10 минути, преди да почистите с четка", съветва специалистът по почистване Дийн Дейвис. Содата за хляб се свързва с маслата, използвани в слънцезащитните продукти, така че те веднага излизат.

2. Как да изчистите слънцезащитния крем от тъканите с помощта на лимонов скраб от типа "направи си сам"

Друг лесен начин за премахване на слънцезащитния крем? Смес от лимонов сок и бебешка пудра! Просто поръсете бебешка пудра върху мястото, за да я абсорбира. Оставете я да престои 15 минути, след което изплакнете с хладка вода.

А ако вече е засъхнал? Поръсете сол върху отрязаната страна на лимона и разтрийте петното. Лимоновата киселина го разгражда, а солта го отстранява.

3. Белият оцет и прахът за пране могат да помогнат за премахването на слънцезащитния крем от тъканите

Със сигурност знаете, че трябва да използвате перилен препарат, за да почистите дрехите си, но начинът, по който го използвате, може да е от голямо значение. Уанг препоръчва първо да изчеткате излишния слънцезащитен продукт с четка за зъби с мек косъм, преди да го пуснете в студена вода, за да разтворите петното. След това направете предварителна обработка, като излеете върху тъканта почистващ препарат за намаляване на мазнините и го оставете да престои 20 минути. След това поставете дрехата в пералната машина и пуснете нормалния цикъл. "Оставянето на перилния препарат върху петното ще даде допълнителен тласък на почистващата сила", обяснява Уанг.

Не искате да харчите за препарати за почистване на тъкани? Опитайте с оцет! "Оцетът има ниско рН, така че може да помогне за премахване на натрупванията", обяснява Уанг. "Въпреки това, изсипването му в отделението за омекотител за тъкани няма да достави достатъчно оцет, за да се постигне голям ефект - всъщност той е най-ефективен, когато се използва като разтвор за накисване с оцет".

Просто накиснете предметите в кофа с бял дестилиран оцет за 30 минути, след което ги изплакнете, преди да ги изперете както обикновено.

Как да предотвратите оцветяването на тъканите от слънцезащитен крем

След като вече сте премахнали слънцезащитния крем от тъканта, следващото нещо е да се уверите, че петната ще изчезнат - и Уанг има съвет и за това.

"Както при всички петна, най-добре е да се опитате да премахнете колкото се може повече от петното, докато е още свежо", казва тя. "Просто намокрете петното и го забършете внимателно от външните краища навътре, за да избегнете по-нататъшно разпространение на петното. Опитайте се да премахнете колкото се може повече от петното, а след това, когато се приберете вкъщи, направете предварителна обработка с течен перилен препарат и след това изперете."

Още: Вредни ли са всъщност химическите слънцезащитни продукти

Тя също така добавя: "Избягвайте да сушите в машина - горещината от сушилнята може да "засили" някои петна, което ги прави по-трудни за отстраняване в бъдеще."

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес