Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари-насекоми: Мравките извършват ампутации, за да спасят живота на роднини

08 юли 2024, 07:35 часа

Преди това учените дори не можеха да си представят, че насекомите са способни на подобни манипулации. Както се оказа, мравките ампутират краката си, когато са сериозно наранени.

В съвременната медицина лекарите прибягват до ампутация на ръце или крака само в най-безнадеждните случаи. Например, ако човек развие гангрена, лечението не помага и такава операция е необходима, за да се спаси живот. В други случаи лекарите се опитват да спрат опасните за тялото патологии до последния момент.

Група учени от Швейцария и Германия направиха изненадващо заключение в своето изследване: оказа се, че ампутацията се среща и в света на насекомите. Експертите наблюдаваха мравките, като внимателно изучаваха тяхното поведение и различни реакции към стресови ситуации и стимули.

Какво вещае появата на мравки у дома?

В един от експериментите учените умишлено повредиха краката на мравките. Оказало се, че роднините реагирали остро на тази ситуация - започнали да хапят увредения крайник. Освен това, те направили това по всички правила на хирургията, малко над увредената зона.

Учените също забелязали, че мравките не дават време на ранените роднини да се възстановят. Ако някой от индивидите получи сериозно нараняване, увреденият крайник се ампутира в рамките на 50 минути. По този начин насекомите успяват да увеличат степента на оцеляване на индивидите.

Друго заключение на учените: насекомите избират вида на лечението в зависимост от естеството на щетите. Ако раната е на долната част на крака, по-близо до края на крака, тогава те не ампутират крака, а го облизават, за да намалят риска от инфекция.

Кои са най-добрите домашни средства против мравки

Това проучване представлява първият пример за практиката на ампутация за лечение на заразени индивиди при животни. Освен това, демонстрира, че мравките могат да адаптират своя вид лечение в зависимост от местоположението на раните.

Между другото

Мравките често се заселват до хората, което причинява много неудобства. Те може да живеят в апартамента, преди да се нанесете, при съседи или в кофата за боклук.

Не винаги е лесно да се отървете от тези насекоми. В идеалния случай трябва да стигнете до мравуняка и да го унищожите. Ако имате късмет, това може да се направи физически: смажете кралицата и примамете колонията с остатъци от храна (например херинга) и я унищожете. Можете също така да напълните гнездото с вряла вода, гореща вода и сода или да го обработите с парогенератор.

Но какво да направите, ако това не е възможно? Тогава на помощ ще ви дойдат домашни примамки, специални гранули и дори миризми.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес