Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари коментират: Хак за бързо заспиване от социалните мрежи

20 септември 2024, 14:21 часа

Да лежите в леглото, без да можете да спите, да гледате как часовете тиктакат на нощния ви часовник е невероятно разочароващо. Ако сте един от милионите хора, които имат хронични проблеми със съня, има голям шанс да сте опитали всеки хак за сън под, добре, слънцето.

Още: 11 навика от ежедневието, които съсипват очите ви

Билков чай с облечено в пижама мече на опаковката, успокояващ саундтрак от вятърни камбанки и дъжд, лекарства без рецепта, лекарства с рецепта … но какво ще стане, ако решението на проблемите ви със съня през цялото време се е криело в хладилника?

Ако посегнете към телефона си посред нощ, за да превъртите социалните мрежи, може да попаднете на видео, което е харесано над 1,5 милиона пъти, в което се твърди, че отпиването на вода от маруля преди лягане е тайната да се унесете в страната на сънищата.

Какво казват експертите по съня за пиенето на вода от маруля преди лягане

Когато д-р Джейд Ву, специалист по поведенческа медицина на съня и изследовател в Медицинския факултет на университета Дюк, чува за използването на вода от маруля за сън, тя не е много ентусиазирана.

„Има толкова много „чудодейни лекове“ за проблеми със съня, които са в тенденция“, казва тя. „Определено не обвинявам хората, че искат такова лесно решение за безсъние, но обикновено съм скептична, когато нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина.“

Регистрираният диетолог Соня Анджелоне, е на подобно мнение. „Винаги има сензационни твърдения за храна, хранителни вещества и добавки – това е примамка за кликване“, казва тя.

Д-р Рейчъл Салас, помощник медицински директор в Центъра за сън и здраве Johns Hopkins, казва, че е щастлива, че хората говорят повече за решения за сън, но казва, че има липса на доказателства зад това конкретно средство.

Всъщност има само едно проучване, което е направено, за да се види дали марулята може да се използва за сън и субектите са мишки, а не хора. В проучването , изследователите откриват връзка между екстракта от римска маруля и времето, необходимо на мишките, на които е даден екстрактът, да заспят.

Въпреки това, д-р Анджелоне посочва, че изследването има няколко ограничения, които правят резултатите по-малко от чудотворни: Първо, тя посочва, че проучването не включва контролна група от мишки, на които не е давана вода от маруля. Второ, д-р Анджелоне казва, че консумацията на екстракт от маруля е различна от чистата вода от маруля, защото екстрактът е много по-концентриран. Може би най-забележителното е, че тя казва, че на мишките са били дадени и успокоителни. „Мишките бяха упоени, за да приспят животните скоро след като поеха водата от марулята“, казва тя.

Ясно е, че едно проучване за използването на маруля за сън има някои сериозни недостатъци. Тогава защо изглежда, че работи за толкова много хора в социалните мрежи?

Защо пиенето на вода от маруля преди лягане изглежда работи за някои хора

И тримата експерти имат едно и също предположение защо някои хора в социалните медии обявяват водата от маруля за сънотворното средство, което всички чакат. Две думи: плацебо ефект.

„Ако някой няма истинско нарушение на съня или безсънието му е леко, хубав плацебо ефект от водата от маруля със сигурност може да помогне“, казва д-р Ву. „В края на краищата голяма част от причините, поради които хората страдат от безсъние, е страхът от самото безсъние. Доверието в „чудодейно лекарство“ като вода от маруля може да отнеме този страх и да позволи на съня да дойде.“

Д-р Салас вярва, че има повече сила в ритуала на отпиването на нещо преди лягане, отколкото самата вода от маруля. „Поставянето на положително намерение зад нещо – „Правя това, защото ще ме отпусне и ще ми помогне да спя“ – може да има ефект“, обясни тя.

Но тя също така казва, че това, което ще работи още по-добре, е да стигнем до първопричината за самия проблем със съня. Например, ако някой има безсъние, защото непрекъснато се тревожи за работа, връзка, болест или нещо друго, разговорът с терапевт за лечение на тези тревоги ще бъде по-ефективен. „Ако редовно имате проблеми със съня, също е добра идея да се срещнете с лекар по съня, защото може да имате недиагностицирано разстройство на съня“, добавя д-р Салас.

Още: Сирене на вечеря: Как ще повлияе на спокойния ви сън

Ако все пак искате да пийнете нещо преди леглото, което може да ви помогне да заспите, Анджелоне препоръчва да си сварите чай с лайка, лавандула, корен от валериана, пасифлора или лимонова кора – все билки, които се свързват с релаксация. Все пак тя повтаря, че истинската сила е повече в отделянето на време за релаксация преди лягане, а не непременно в самите билки.

Според експертите пиенето на вода от маруля преди лягане няма да ви навреди; просто няма да помогне много. Без наука, която да го подкрепи, това е един мит за съня, който може твърдо да бъде поставен в леглото.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес