Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ето на какво се дължи хъркането

01 октомври 2024, 20:30 часа

Ако не сте сред малкото щастливци, които дори товарен влак не може да събуди и да наруши удоволствието и здравословните ползи от техния дълбок, качествен сън, вероятно всеки шум ви буди, водейки до недоспиване, изнервеност, намалена работоспособност, неспособност за концентрация, влошено здравословно състояние и понижен имунитет.  И докато шумовете от съседи или улицата могат да бъдат минимизирани с подходяща шумоизолация, хъркането на половинката е нещо, което не можем да изолираме, дори да стигнем до крайното решение за сън в различни стаи. Хъркането е разрушило не една и две връзки – над 12% от разводите в някои страни се дължат на хъркането и именно то е посочено като причина. Преди обаче да съберете багажа на половинката си, решавайки да живеете сама, но да се освободите от ужаса на безсънието, вижте има ли работещо решение на проблема, на какво се дължи хъркането и как да помогнете на половинката си да се справи с него, защото то руши и здравето на самия хъркащ, макар да не го осъзнаваме и да сочим хъркащия като виновен, а не като жертва на хъркането заедно с нас.

На какво се дължи хъркането – основни причини за дразнещия шум, който ни държи будни

Хъркането се причинява от преминаването на въздуха през отпуснати тъкани в гърлото, карайки тъканите да вибрират по време на дишането. Не може да бъде контролирано волево, често самият хъркащ спи дълбоко и не осъзнава, че хърка. Повечето хора има епизоди на хъркане през живота си – по време на заболяване, засягащо горните дихателни пътища и водещо до запушен нос – грип, настинка и други, по време на бременност или друга причина за рязко наддаване на тегло, поради неудобна поза или възглавница, но тези епизоди са кратки и обикновено отшумяват сами, като споменът за тях избледнява, без да поражда дългосрочни проблеми в семейното ложе. Когато обаче хъркането е хронично, то руши не само качеството на съня, но и работоспособността и здравето на недоспалия слушател на хъркащия, взаимоотношенията във връзката, а често води и до разпадането ѝ.

Още: Как да се отървете от хъркането бързо и трайно

 

Как да спрем хъркането?

Лекарите съветват оплакващите се от хъркането на партньора си да опитат да спят в различни стаи, както и да използват тапи за уши по време на сън. Хъркащият е добре да свали излишните килограми, да не консумира алкохол преди сън, тъй като той също отпуска тъканите в гърлото и допринася за мощното хъркане. Налични са и по-крути мерки, обещаващи отлични резултати и най-накрая качествен сън – медицински устройства и хирургия, които могат да намалят разрушителното хъркане. Лекарите от Mayo Clinic съветват да опитате всички възможности, които съвременната медицина  ви предоставя, за  да се отървете от хъркането.

А какво, ако вие сте хъркащият?

Още: Как да се наспите добре: 4 съвета за съжителство със съпруг, който хърка

Ако половинката ви хърка, това е проблем не само за вас, а и за самия хъркащ. Ако вие хъркате, вероятно ще искате да знаете вреди ли ви хъркането на самите вас, на здравето ви, а не само на половинката и на връзката. И хъркащият се оказва жертва на неприятния шум, който самият той издава. Още повече, ако решите да будите хъркащия, карайки го да легне на другата страна, да смени позата и т.н., надявайки се това да спре хъркането, или ако сте поръчали  да ви будят, ако хъркате, за да преустановите дразнещия шум.

 

Ами ако хъркането не е просто хъркане?

Хъркането често се свързва с нарушение на съня, наречено обструктивна сънна апнея, която е крайно нездравословно състояние или заболяване, тъй като реално води до системно спиране на дишането многократно по време на сън, последвано от спонтанното му възстановяване секунди по-късно, но тези секунди, случващи се много пъти в рамките на една нощ, водят до понижен прием на кислород, до недостиг на кислород, достигащ до тъканите и органите, до хронична умора и понижено качество на живота, трудна концентрация, неработоспособност.  За щастие, не всички хъркащи страдат от обструктивна сънна апнея. Симптомите, които могат да ви  насочат, че сте изтеглили късата клечка в дома ви и хъркането не е просто хъркане, са:

Още: Ето как можем да победим хъркането

  • прекомерна сънливост през деня,
  • главоболие, проявяващо се предимно сутрин,
  • болка в гърлото, възпалението му сутрин,
  • усещане на задушаване по време на сън,
  • хипертония,
  • болки в гърдите през нощта.

Ако сте забелязали тези симптоми при себе си или хъркащата половинка и считате, че има преустановяване на дишането за няколко – по-малко или повече секунди – важно е да се консултирате с лекар, който да потърси решение на проблема, причиняващ кислороден глад на хъркащия и лудост на будуващия, сушащ хъркането.

 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/snoring/symptoms-causes/syc-20377694

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес