Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се празнува Джулай морнинг за пръв път в България?

01 юли 2024, 08:41 часа

Джулай морнинг е посрещането на слънцето на морския бряг или високо в планината всяка година на 1 юли. Празникът е традиционен за страната и е свързан с хипи движението. Произходът на името му – от английската дума за юли – July и за утро – morning оставя много незапознати с историята му с погрешното впечатление, че Джулай морнинг е чужд празник, привнесен у нас.

Реклама

Оказва се, че посрещането на слънцето е родна традиция, възникнала в България и непозната извън страната, а английското звучене на името не е случайно – този традиционен за страната ритуал е вдъхновен от песента July Morning на английска рок-група, наречена „Юрая Хийп“.

Какво олицетворява празникът?

Прекарването на нощта преди 1 юли на морския бряг в очакване на първото юлско слънце, е свързано с надеждата за ново начало и по-светло бъдеще. Ритуалът не е познат извън страната и е самобитен за България. Това е един от многото, свързани със слънцето и природата, ритуали у нас, но поради английското му име погрешно е считан за „откраднат“ от друга европейска страна като Хелуин например.

Какво се прави на Джулай Морнинг?

Къде се празнува Джулай морнинг за първи път?

Разбрахме, че празникът е възникнал в страната, но къде точно се празнува Джулай морнинг за първи път? Макар различните източници да сочат различна година за първото отбелязване на празника и посрещане на слънцето на морския бряг – 1980 и 1985-та, спор за мястото няма. Градът е Варна – морската столица на България, а група младежи, свързани с хипи движението, решили да прекарат нощта срещу 1 юли с китари, свирейки и пеейки на вълнолома, очаквайки юлското слънце, не подозират, че години по-късно това традиционно ще правят хиляди българи всяка година.

Варна обаче не остава за дълго мястото, което събира хиляди в очакване на утринното първоюлско слънце. Местоположението е сменено със село от община Царево – Варвара. В годините между 2007 – 2015-та празникът се чества на символично място,  където Слънцето първо огрява България – скалите при Камен бряг с участието на английския музикант и вокалист Джон Лоутън.  

Той изпълнява хита и на концертите в Каварна – Калиакра Рок Фест, които се провеждат на зазоряване на 1 юли. Последното изпълнение на вокалиста е през 2018 година от бреговете на Дунав край Тутракан. Лоутън почива само ден преди Джулай Морнинг през 2021 година, а на самият празник година по-късно в  местността Огънчето на Камен бряг е открит паметникът му в чест на дългогодишните му изпълнения на емблематичната песен July morning при ритуалното посрещане на първото юлско утро.

Какво е Джулай Морнинг – научете историята му

Джулай морнинг днес

През годините се променя не само местополоожението на празника, но и значението и смисълът му, позагубва се връзката с хипи движението и се превръща в всеобщ празник на всички, които искат да усетят първите лъчи на юлското слънце на открито независимо дали това е морският бряг, планината или просто високо място в града като емблематичните тепета над Пловдив например, които събират хиляди в очакване на слънцето.

Днес не е нужно да пропътувате дългия път до морския бряг, за да празнувате Джулай морнинг, защото празникът се отбелязва и във вътрешността на страната – край реки, езера, високопланински поляни, хълмисти възвишения край градовете, макар че усещането да си там, където се е празнувал за първи път Джулай морнинг, да си на морския пясъка, е несравнимо преживяване, което си заслужава да изживеете поне веднъж. Празникът добива все по-широка популярност сред младите, които се наслаждават на музика и танци цяла нощ, очаквайки изгрева, като нито историята, нито възникването на ритуала имат значение за тях.

Днес, посрещащите юлското слънце, гледат на Джулай морнинг като на олицетворение на новото начало и символ на пробуждането на новия живот.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес