Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Козметично гладуване: Какво се случва с кожата, ако спрете да се грижите за нея

13 октомври 2024, 17:30 часа

През последните години индустрията за красота активно обсъжда концепцията за козметично гладуване, което включва временно изоставяне на обичайните продукти за грижа за кожата и грим. Идеята е проста: дайте почивка на кожата си, за да може да възвърне функцията си. Дали обаче е толкова полезно, колкото твърдят привържениците на гладуването на кожата?

 

Почистване на кожата: Мит или реалност

Още: Какво да правим с ненужната козметика - 8 страхотни идеи

Някои вярват, че отказът от пластове грим и продукти за грижа за кожата ще задейства вътрешните механизми за самопочистване на кожата. Въпреки възможното намаляване на запушването на порите, трябва да се помни, че състоянието на кожата до голяма степен зависи от здравето на вътрешните органи като черния дроб и бъбреците. Ако целта ви е детоксикация, по-добре обърнете внимание на доказани програми за прочистване на тялото.

 

Суха кожа и продукти за грижа за кожата

Привържениците на козметичното гладуване твърдят, че изкуствените овлажнители влошават състоянието на кожата, като я карат да губи способността си да произвежда себум. Въпреки че има известна логика в това, причините за сухотата могат да бъдат различни: сезонни промени, метаболитни нарушения или промени, свързани с възрастта. За пълна хидратация кожата може да се нуждае от по-сложни съставки, които не са достатъчни в себума.

Още: 8 продукта за грижа за кожата, които всъщност са безполезни

 

Акне и гладуване на кожата

Избягването на специализирани продукти за борба с акнето като бензоил пероксид и салицилова киселина може да влоши ситуацията. Мисленето, че кожата сама ще се справи с проблемите, е рискована стратегия и науката все още не дава ясен отговор на този въпрос.

 

Още: Дерматолози разкриват как и кога децата да започнат да използват грижа за кожата

Кога козметичното гладуване е наистина полезно?

Има моменти, когато тази процедура може да има положително въздействие. Например, ако изпитвате негативна реакция към нов продукт, временната почивка ще ви помогне да идентифицирате причината за дразненето. Това обаче е по-скоро превантивна мярка, отколкото пълноценна грижа.

 

Трябва ли да опитате козметично гладуване?

Ако рутинната ви грижа за кожата е сложна и чувствате, че е станала непосилна, тогава кратката почивка може да бъде от полза. Важно е да запомните, че кожата има способността да се възстановява и отказът от определени продукти няма да доведе до загуба на нейните функции. Не бива обаче да се отказвате от задължителни продукти като слънцезащитен крем – това може да причини сериозни проблеми.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес