Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко вода трябва да пиете на ден - спазвате ли това правило?

25 септември 2024, 08:15 часа

Дори децата знаят, че тялото ни се състои от 80-90% вода. Затова е излишно да казваме колко важна е тя за нашия организъм. Но често забравяме, че трябва да пием вода постоянно, а понякога дори модерните приложения и напомняния не помагат.

А основният въпрос, който измъчва всички, е: колко вода трябва да пием на ден? Много експерти твърдят, че трябва да се пият 2 литра. Но за някои хора това може да е недостатъчно, а за други да е много. И така, как да го разберем?

Още: Защо не трябва да пием твърде много вода преди пътуване

Колко вода трябва да пием?

Нуждите на всеки човек са уникални и зависят от здравето, възрастта, теглото, климата и начина на живот. Най-добрият начин да предотвратите дехидратацията е да пиете малко, но често. В Обединеното кралство таблицата Eatwell препоръчва човек да пие 6 до 8 чаши вода и други течности всеки ден, като общото количество е между 1,2 и 1,5 литра. Важна е не само водата, но и обезмасленото мляко, напитките без захар, чаят и кафето.

През март 2010 г. Европейският орган за безопасност на храните публикува доклад, в който пише, че общата консумация на вода за жените е 2 литра, а за мъжете - 2,5 литра.

Това количество включва питейната вода, всички видове напитки и водата в храната, която консумираме. Общоприето е, че храната ни представлява средно около 20 % от приема на течности. Така че жената трябва да изпие около 1,6 литра, а мъжът трябва да се стреми към 2 литра.

„Всеки възрастен се нуждае от 30-35 мл вода на 1 кг тегло. Във всеки случай се старайте да пиете поне 1,5 литра на ден. При децата също трябва да се следи количеството на приеманите течности, като най-добре е да се ръководим от доброто състояние и желанието на детето.

Още: 10 симптома, които показват, че сте силно дехидратирани

Ако има проблеми със сърдечно-съдовата система или отоци, тогава е необходимо да се приема до един литър вода на ден. В случай на заболявания, разбира се, е по-добре да се потърси съвет от опитен лекар-диетолог“ - обяснява Екатерина Хоролская, лекар-диетолог.

Тези, които спортуват, трябва да пият повече вода, тъй като физическата активност увеличава потенето и затова е необходимо рехидратиране. Затова много здравни експерти препоръчват да се пие по един литър вода на всеки час активност.

Какво може да се счита за течност?

Вода, мляко, напитки без захар, чай, кафе. „Пием чай и кафе в големи количества, но тези напитки извеждат течностите от организма. Затова, ако обичате кафе, пийте вода, за да избегнете дехидратацията“, казва Екатерина Хоролская.

Още: Това е количеството вода, което детето трябва да пие на ден

Плодовите сокове и смутитата също могат да се смятат за течности, но тъй като съдържат „свободни“ захари (от които е най-добре да намалим), най-добре е да ги ограничите до общо 150 мл на ден.

Супи, сладоледи, желета и плодове и зеленчуци като пъпеш, диня, тиквички и краставици също съдържат течности.

Защо е важно да се пие вода

Водата без съмнение е най-важният компонент на човешкото тяло. Тя е от съществено значение за храносмилането, за сърцето, кръвообращението, контрола на температурата и за правилното функциониране на мозъка ни.

Още: Защо кучето пие много повече вода от нормално

Проучванията показват, че загубата на само 1 % от телесното ви тегло в течност може да намали умствената работоспособност и потенциално да причини умора и главоболие. Това умерено ниво на дехидратация може лесно да настъпи през целия ден, което подчертава колко важно е да пиете малко и често за вашето здраве.

Освен това дехидратацията може да се отрази зле на красотата ви, тъй като води до изсушаване на кожата и загуба на еластичност.

Източник: TheDay

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес