Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко тежи един кубик дърва?

10 август 2023, 17:17 часа

Потребителите, избрали дървата като средство за огрев през зимата, използват именно топлите месеци и най-вече месецът на отпуските – август, за да си ги набавят и да подсигурят отоплението за предстоящия студен сезон. Дървата са предпочитан метод за отопление в селата и малките населени места, както и във вили и къщи за гости, разполагащи с камина, тъй като топлината и уютът, който създават, не могат да бъдат сравнени с тези от централното отопление или климатика.

Нещо повече – избирайки именно дървата като средство за отопление, знаете за какво точно плащате за разлика от сметките и фактурите при отопление на парно, където се разпределя и сграден фонд, както и няма индивидуален топломер.

Много потребители се оплакват, че продължават да плащат, въпреки че са със свалени радиатори, заради тръби, минаващи през жилището им. Това прави централното отопление по-скъпо и по-неприемливо за редица потребители. И макар цената на дървата през последните години също да е нараснала, те си остават сред най-евтините начини за отопление, което важи с особена сила за домакинствата, които сами си добиват дървата – с позволително за дърводобив от разпределен участък.

Производството на съвременни отоплителни уреди на дърва и пелети – с модерен дизайн и лесни за употреба -  е още един фактор, който накланя везните в полза на избора на дърва като средство за огрев. Лесни за монтиране, елегантни, позволяващи контрол на процеса на горене и на температурата, работещи чисто и без да създават мръсотия, както и даващи възможност да се отоплява с една камина чрез система целия апартамент, те са все по-предпочитан избор и от гражданите, ако същите имат в жилището си комин.

Дървата, брикети и пелетите са често първи избор на собствениците на къщи и вили, където има и помощни постройки за съхраняването им. Ако обаче живеете в апартамент в града на висок етаж и все пак сте решили да се отоплявате на дърва, един от най-важните въпроси, които следва да си зададете, е къде ще ги съхранявате. Ако изберете терасата, в случай, че вашата е достатъчно обширна за целта, възниква друг въпрос -  колко тежи един кубик дърва. Дори да разполагате с асансьор в сградата, това със сигурност е въпрос, чиито отговор ви е нужен и важен.

Понижение в търсенето на дърва за огрев

Колко дърва са ми необходими?

Този въпрос стои дори пред въпроса колко тежи един кубик дърва, но той няма и отговор, или поне отговорът е различен за различните домакинства и зависи от редица фактори:

  • каква искате да бъде температурата в жилището ви през зимата,
  • колко площ ще отоплявате,
  • денонощно ли ще отоплявате на дърва, или през деня семейството е на работа и не се нуждае от отопление,
  • какви дърва сте избрали – различните видове отделят различно количество топлина,
  • качество на дървата – влажните няма да горят добре и да ви стоплят така, както изсъхналите и т.н.

Ако ще се отоплявате на дърва за първи път, консултирайте се със специалист по темата и купете малко повече. Ще ги използвате през следващата година, ако останат. Това е по-добрият вариант, отколкото да се окажете без огрев в разгара на зимата.

Колко тежи един кубик дърва?

Да си дойдем на думата. Колко тежи един кубик дърва? Ще може ли да съхраните 3-4 или повече в избата, терасата и помощните помещения в дома си? Ще може ли да ги пренесете – нарязани и в чували естествено, не очаквайте, че дърва на по метър ще са удачни за съхранение особено в града.

За жалост, не може да ви дадем един-единствен отговор на този въпрос, тъй като вида на дървесината, както и дали тя е суха, или влажна оказва значимо влияние на теглото на кубик дърва. Теглото зависи от реалния обема (от нареждането), от влажността и плътността на дървесината в сухо състояние. И все пак – има приблизителни стойности при различните видове дървесина, с които ще ви запознаем, за да имате някакво понятие от информацията, която ви вълнува.

Кубик дърва при влажност 25% тежи от 260 до цели 480 килограма, почти двойно нали, като обикновено теглото за най-често използваните видове дървесина за кубик е:

  • дъб и бук – между 360 и 450 килограма,
  • габър – между 420 и 480 кг.,
  • клен, бреза, бор – между 300 и 380 кг.,
  • смърч и ела – между 260 и 320 кг.

Да, в широк диапазон варира теглото на кубик дърва дори да са от един и същи вид, но предполагаме, че това ви е достатъчно, за да се ориентирате във въпроса, който ви вълнува на прага на новия сезон – колко тежи един кубик дърва.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес